Након једног века потврђена Ајнштајнова теорија релативитета

Откриће гравитационих таласа представља потврду Ајнаштајнове опште теорије релативитета коју су научници покушавали да детектују читав један век, објашњавају физичари.

Гравитациони таласи могу да нам помогну да разумемо како је свемир настао, а ово откриће представља револуцију у развоју космологије.

Наиме, научници у Вашингтону објавили су запањујуће откриће – откривени су гравитациони таласи што је, како објашњавају, још један корак ка разумевању гравитације и свемира.

Међународни тим научника тврди да ово детектовање гравитационих таласа отвара нову еру астрономије, пренео је Би-Би-Си.

„Детектовали смо гравитационе таласе“, саопштио је директор пројекта Дејвид Рајц.

Реч је о експерименту вредном милијарду долара, који још од 2002. године успомоћ ласера трага за феноменом гравитационих таласа.

Иначе, постојање гравитационих таласа било је једно од кључних предвиђања у Општој теорији релативитета Алберта Ајнштајна, објављеној 1916. године.

Из Центра за промоцију науке (ЦПН) у Београду објашњавају да је пре 100 година Ајнштајн поставио општу теорију релативности и написао основну једначину којом објашњава како се понаша гравитација, односно маса у целом универзуму.

Теорија релативности предвидела је појаву која већ читав век није детектована, а иако је општа теорија доказана другим експериментима, до сада није било ниједне потврде да постоји ово што је сада потврђено, наводе у ЦПН.

Ајнштајн је практично замислио да у простору у универзуму велика маса мења простор око себе и то је налик појави када, на пример, постоји затегнута површина воде и убаци се каменчић који на површини ствара талас.

„Сама теорија предвиђа да када се ствара велика маса у унверзуму она треба да прозведе гравитациони талас, а то није исто што и талас на површини воде који је механички или електромагнетни талас. То су таласи који прожимају цео свет и нико није помислио да могу да се детектују“, објашњавају у Центру за промоцију науке.

Индиректни доказ је раније постојао, али се ипак својевремено испоставило да је било извесних грешки у мерењу.

„Ово сада показује да је Ајнштајн био у праву и теорија је потврђена и са те стране. Знало се да важи, али је предвиђала и гравитационе таласе које нико до сада није видео. Сада је јасно и да је тај део теорије исправан“, кажу у ЦПН и додају да то откриће може да помогне да разумемо како је свемир настао.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара