Након једног века потврђена Ајнштајнова теорија релативитета

Откриће гравитационих таласа представља потврду Ајнаштајнове опште теорије релативитета коју су научници покушавали да детектују читав један век, објашњавају физичари.

Гравитациони таласи могу да нам помогну да разумемо како је свемир настао, а ово откриће представља револуцију у развоју космологије.

Наиме, научници у Вашингтону објавили су запањујуће откриће – откривени су гравитациони таласи што је, како објашњавају, још један корак ка разумевању гравитације и свемира.

Међународни тим научника тврди да ово детектовање гравитационих таласа отвара нову еру астрономије, пренео је Би-Би-Си.

„Детектовали смо гравитационе таласе“, саопштио је директор пројекта Дејвид Рајц.

Реч је о експерименту вредном милијарду долара, који још од 2002. године успомоћ ласера трага за феноменом гравитационих таласа.

Иначе, постојање гравитационих таласа било је једно од кључних предвиђања у Општој теорији релативитета Алберта Ајнштајна, објављеној 1916. године.

Из Центра за промоцију науке (ЦПН) у Београду објашњавају да је пре 100 година Ајнштајн поставио општу теорију релативности и написао основну једначину којом објашњава како се понаша гравитација, односно маса у целом универзуму.

Теорија релативности предвидела је појаву која већ читав век није детектована, а иако је општа теорија доказана другим експериментима, до сада није било ниједне потврде да постоји ово што је сада потврђено, наводе у ЦПН.

Ајнштајн је практично замислио да у простору у универзуму велика маса мења простор око себе и то је налик појави када, на пример, постоји затегнута површина воде и убаци се каменчић који на површини ствара талас.

„Сама теорија предвиђа да када се ствара велика маса у унверзуму она треба да прозведе гравитациони талас, а то није исто што и талас на површини воде који је механички или електромагнетни талас. То су таласи који прожимају цео свет и нико није помислио да могу да се детектују“, објашњавају у Центру за промоцију науке.

Индиректни доказ је раније постојао, али се ипак својевремено испоставило да је било извесних грешки у мерењу.

„Ово сада показује да је Ајнштајн био у праву и теорија је потврђена и са те стране. Знало се да важи, али је предвиђала и гравитационе таласе које нико до сада није видео. Сада је јасно и да је тај део теорије исправан“, кажу у ЦПН и додају да то откриће може да помогне да разумемо како је свемир настао.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 12. феб 2016, 10:41) - www.mbt66.eu [нерегистровани]

Možda da je samo poimanje prostora apriorno


Nameće se pitanje koliko je Kantova teza da su poimanje vremena i prostora apriorni uticala na shvatanje vremena i prostora!

(петак, 12. феб 2016, 10:23) - 263A [нерегистровани]

I gravitaciji treba vremena da proradi!

Jednom sam u nekoj naučnoj emisi upratio objašnjnje u vezi sa gravitaciom u kojem se tvrdilo da bi u slučaju da Sunce odjednom nestane planete koje kruže oko Sunca nastavile da kruže istom putanjom određen period vremena pa bi tek onda počele da se kreću nekom drugom putanjom, dakle, i gravitaciji treba vremena da proradi!

(петак, 12. феб 2016, 05:36) - Dragan [нерегистровани]

IMA čestica

Neka ovi naučnici pročitaju knjigu Teorija IMA čestica.. Miloš Kapor....

(петак, 12. феб 2016, 00:49) - anonymous [нерегистровани]

Nije Anstajnova vec Milevina

Samo sto je ona cutala i pustila muza da govori. Kao i vecina patrijarhalno vaspitanih zena srpkinja tog vremena.

(петак, 12. феб 2016, 00:06) - anonymous [нерегистровани]

Teorijska fizika

Prvo, tzv. Opsta teorija relativnosti je nelinearna tenzorska teorija, tj. Matrica jednacina, koja samo čistim matem. trikovima može da bude linezrizovana i da se onda tumači i kao talasnog karaktera. Uopste, istom tom procedurom se računa sve na bazi te teorije. I same tzv. crne rupe su posebna izmišljotina koja ne sledi iz prvih tenzorskih jednačina. Dakle, primenom reductio ad absurdum, ovaj nalaz, ako je iole verodostojan, u stvari obara OTR, a eventualno moze da potvrdi jednu stariju ideju tzv. Vektorske gravitacije genijalnog Olivera Hevisajda ili neki njen moderni derivativ. Užasno je koliko je nauka i dalje zatrovana politickim motivima. Akadamija, mainstream, ne dozvoljava prodor originalnih uvida koji bi čovecanstvo preveli u jedan sasvim novi ciklus.