Звезда рок музике у свемиру

Чувени музичар Дејвид Боуви, који нас је недавно напустио, прошлог јануара је захваљујући тиму научника добио своје место ван граница наше планете. Велики свемирски камен пречника 1,6 километара назван је по славном уметнику - астероид каталошког назива 2008 YN3, сада је познат као: 342843Davidbowie.

Песма Space Oddity, први велики успех у Боувијевој каријери, објављена је баш 1969. године, у време када је човек први пут слетео на Месец. Зато није нимало чудно што се међу онима који одају почаст славном уметнику налазе и астрономи.

„Тај велики свемирски камен је откривен 2008. године, иако је 2003. први пут регистрован. Тада није било довољно прецизних података о његовом кретању да би се рекло да је у питању баш нови астероид. Научници који су га открили су, након што је добио свој каталошки број, преложили да се назове по Дејвиду Боувију. То је било у јануару 2015. године. Он се креће у главном астероидном појасу између Марса и Јупитера и има пречник од 1,6 километара“, каже Ивана Хорват, научна новинарка из Центра за промоцију науке.

Астероид назван по звезди рок музике је открио астроном Ф. Хормут из опсерваторије „Калар Алто“ у Шпанији. Недуго након тога, тим његових колега из Белгије је уочио седам звезда које заједно формирају облик муње - препознатљив знак Дејвида Боувија.

„У моменту где се Марс тада налазио ако се не варам, у време његове смрти, они су око Марса исцртали такорећи муњу и назвали су га сазвежђем Дејвида Боувија. Међутим, Међународна астрономска унија је још 1930. године мапирала цело небо. Постоји 88 званичних сазвежђа и зато Дејвид Боуви никада неће постати једно од њих. Упркос томе, свако од нас може да осмисли своје сазвежђе и онда се то зове астеризам“, тврди Ивана Хорват.

Дејвида Боувија који је свој последњи албум назвао Blackstar, што у преводу значи „Црна звезда“, увек ћемо доводити у везу са свемиром, јер његово стваралаштво представља симбол истраживања нових пространстава. Зато нам није нимало чудно што астероид који носи његово име и даље великом брзином путује кроз свемирска пространства.

Овај интервју је приказан у емисији „Контекст 21" и можете га погледати на следећем линк

https://www.youtube.com/watch?v=Dy1BZ9_9QOo
 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво