Читај ми!

Одговори лекара, 14. новембар 2015.

Из наше мале онлајн клинике стижу одговори на Ваша питања. Ове суботе, помагали су нам лекари Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Молим Вас да нас посаветујете шта да купимо деди и како да му помогнемо? Има рак простате већ 5-6 година, лечен је хемотерапијом (ињекцију добија на 3 месеца). Рак је метастазирао свуда, па су му дали неке додатне лекове (морфијум и сл) и онда је почео непрекидно да лежи (дан и ноћ). Плашим се да се не упропасти. Оријентација му је слаба, али кад лепо причаш с њим све разуме, само је мало збуњен. Желим да му купим ону ходалицу, шеталицу, или било шта да се не разболи још више и да не ослаби, због лежања. Оде четири, пет пута дневно у тоалет, уз бакину помоћ, али оде и сам често. Шта да му купимо од хране и шта да урадимо како бисмо му ублажи болове и вратили снагу? Помозите. (П.Т)

Одговор: Потребно је да пацијент буде прегледан од стране надлежног уролога, како би се проценило њгово тренутно стање, потреба за евентуалном хоспитализацијом или да би се евентуално проценила могућност добијања помоћних средстава, аналегетика и слично, како би се ублажиле тегобе које пацијент има.

Из приложеног се види да пацијент користи и бројне кардиолошке лекова, па његово опште стање може бити узроковано и кардиолошким обољењима, те је потребан и преглед кардиолога.(Стручни тим Клинике за урологију ВМА)

Питање: Имам 56 година и прије три године сам приметио да ми је кожа на пола чела променила боју тј. светлије је боје. Принуђена сам да спуштам косу да се не би приметила разлика. Како да решим проблем? (А.К)

Одговор: Постоји могућност да се код вас ради о витилигу. Ипак, најбоље би било да се јавите на преглед код дерматолога, који ће поставити дијагнозу и препоручити адекватну терапију. (Доц. др. сц. мед. Жељко Мијушковић, дерматовенеролог ВМА)

Питање: Дана 07.09. 2015. године на јутарњем програму РТС-а, доктор Ножић са ВМА је говорио о леку који сигурно лечи Хепатитис Ц. Да ли имате информацију о којем се леку ради, која је његова цена и да ли се и како може купити? (В.И)

Одговор: У земљама Западне Европе и САД користи се више лекова који могу довести до елиминације вируса хепатитиса Ц у приближно 100% случајева. Ови лекови се примењују само код одређених категорија болесника. Они званично нису доступни и не могу се купити. За детаљније информације потребни су подаци о Вашој болести. (Пук. проф. др Дарко Ножић, ВМА)

Питање: Замолио бих вас за једно стручно питање. У контакту са водом појављују ми се црвене тачкице по телу и изазивају свраб. Да ли је то алергија? (М.М)

Одговор: Постоји могућност да се код Вас ради о уртикарији на: хладноћу, топлоту или, што је веома ретко, на воду. Предлажем да се јавите дерматологу, који ће урадити неопходно тестирање и тако поставити праву дијагнозу. (Доц. др сц. мед. Жељко Мијушковић, дерматовенеролог ВМА)

Питање: Последњих месеци почео сам да контролишем ниво шећера у крви и резултати су ми доста чудни (бар мени). Једног дана сам имао осећај да ми се уста лепе и проверио сам шећер и вредност је била 11,9. Почео сам тако да проверавам ниво шећера у крви. Доктор ми је рекао да узмем пола таблете од 1000 милиграма уз оброк (glycophage) и када сам следећег дана проверио, вредности су биле 3,3 и осећао сам дрхтавицу, вртоглавицу, знојење. Престао сам са лековима, али сам почео да водим рачуна о исхрани. Ујутру су ми вредности око 8,5, а некад око 8. Када прође два сата од оброка, вредности су око седам (некада је 4,6 или 6,4). Ујутру су вредности највеће, зашто? (Л.П)

Одговор: На основу вредности гликемија у крви Ви имате дијабетес. Потребно је да се јавите надлежном ендокринологу ради даљег лечења. (Пук. проф. др сц. мед. Зоран Хајдуковић, ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 28. нов 2015, 13:06) - Filip Barac [нерегистровани]

Za ljude sa rakom (P.T)

Trebaju da jedu što više zelenog jer to alkalizuje telo što je suprotno od onoga što podržava rak a to je kisela sredina. Avokado je sjajan, bademi, med je alkalan. Potražte na internetu spisak alkalne hrane. Meso treba izbegavati potpuno. Kanabinoidi iz konoplje bi pomogli ali njih nema u Srbiji, u Holandiji se mogu naći. Srećno. Pišem iz iskustva sa mojim ocem!

(недеља, 15. нов 2015, 07:10) - Bojana [нерегистровани]

Leukociti

Već godinu dana imam problem sa niskim leukocitima najniži su mi bili 2,9 hematolog kaze da je to od stresa i da su mi drugi nalazi u redu posavetujte me šta da radim