Читај ми!

Како технологија виртуелне реалности помаже лекарима у Србији

Тим лекара Клиничко-болничког центра "Драгиша Мишовић", већ две године, у свакодневној пракси користи Хололенс технологију виртуелне реалности. Ова технологија лекарима омогућава да унапреде успешност операције. Користи се и за обуку студената медицине. Очекује се да Хололенс добију и клинички центри широм Србије.

„На добре ствари човек се лако навикне“, тако проф. др Предраг Стевановић почиње разговор, сумирајући прве две године коришћења виртуелне холограмске технологије - Хололенс у Србији.

Захваљујући њој, наши лекари током операције могу бити у директном контакту са колегама из других земаља који испред себе имају анатомску слику пацијената.

„Ми можемо да унесемо снимак магнетне резонанце скенера у овај уређај. Онда он моделује тај снимак, ми га добијамо у тродимензијалној варијанти, у виртуелном облику. Можемо све време да га видимо испред себе и да се много боље оријентишемо када радимо неку интервенцију на пацијенту“, објашњава др Предраг Стевановић, начелник Клинике за реанимацију и анестезиологију КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Тренутно се Хололенс користи током планирања одређених интервенција, или како би се пацијентима детаљно објаснио начин извођења захвата. Драгоцена је и његова примена у настави са студентима медицине.

„Данас се иначе све више иде на симулационо учење, а не да ви дођете пред пацијента и да први пут пробате нешто на пацијенту. Не можете очекивати да сви виде нпр. инфаркт миокарда када се деси у некој болници, јер су сви они по различитим болницама. Али ми смо сада у могућности да у симулационом центру са њима практично холограмски прикажемо како изгледају такви пацијенти, да о томе дискутујемо, да вежбамо протоколе лечења“, истиче Стевановић.

Хололенс технологија доказала се и током пандемије коронавируса, када је 60 одсто смањено присуство лекара у црвеним зонама.

Након потписивања споразума између Министарства здравља и компаније „Мајкрософт“, очекује се да ову технологију добију и клинички центри широм земље.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво