Читај ми!

Ник Кејв бурно реаговао на песму коју је вештачка интелигенција написала „у његовом стилу“

Аустралијски кантаутор Ник Кејв дочекао је „на нож“ стихове које је по узору на његова дела произвела вештачка интелигенција, популарни чет бот Chat GPT, рекавши да је то „гротескно исмевање онога што значи бити човек“.

Ник Кејв је песму коју је произвео софтвер Chat GPT „написану у стилу Ника Кејва“, назвао „сра..м“ и „гротескним исмевањем онога што значи бити човек“.

Пишући у свом билтену Red Hand Files, музичар је одговорио обожаваоцу Марку са Новог Зеланда, који му је послао песму коју је написао чет бот Chat GPT.

Вештачку интелигенцију, која се може усмерити да имитира стил одређених појединаца, Марк је искористио да створи песму „у стилу Ника Кејва“.

Од средине новембра када се појавила нова верзија Chat GPT-а, бот је узбуркао креативну индустрију, као и запослене у образовним институцијама због своје способности да избегне алате за откривање плагијата. 

Песма коју је бот написао испуњена је мрачним библијским сликама, а рефрен гласи:

Ја сам грешник, ја сам светац
ја сам тама, ја сам светлост
ја сам ловац, ја сам плен
ја сам ђаво, ја сам спасилац.

(У оригиналу, на енглеском:
I am the sinner, I am the saint
I am the darkness, I am the light
I am the hunter, I am the prey
I am the devil, I am the savior.
)

Одговарајући Марку, певач је рекао да су му десетине обожавалаца, „од којих већина има неку врсту страхопоштовања за алгоритме“, послали песме које је направио Chat GPT.

„Довољно је рећи да не осећам исти ентузијазам око ове технологије. Разумем да је Chat GPT још у повоју, али можда је то ужас вештачке интелигенције у настајању – да ће она заувек бити у повоју, јер ће увек морати да иде даље, а правац је увек напред, увек бржи“, написао је Кејв.

„Никада се не може повући или успорити, јер нас води ка утопијској будућности или, можда, нашем потпуном уништењу. Ко уопште може да каже ка чему од та два идемо? Судећи по овој песми 'у стилу Ника Кејва', не пише нам се добро, Марк. Апокалипса је на добром путу. Ова песма је ср..е", нагласио је Кејв и чет бота назвао вежбом у „репликацији као травестији".

Према речима аустралијског кантаутора, писање добре песме није мимикрија, репликација или пастиш, већ сасвим супротно.

„То је чин самоубиства који уништава све што је неко тежио да произведе у прошлости. Управо ти опасни одласци који заустављају срце катапултирају уметника изван граница онога што он или она препознаје као себе“, објашњава Кејв.

Писање песама захтева људскост 

Музичар ситуацију оцењује као део аутентичне стваралачке борбе која претходи проналаску јединствене лирике стварне вредности, суочавање без даха са нечијом рањивошћу, својом опасношћу, својом маленошћу, супротстављено осећању изненадног шокантног открића; то је искупитељски уметнички чин који узбуркава срце слушаоца, где слушалац у унутрашњем деловању песме препознаје сопствену крв, сопствену борбу, сопствену патњу.

Кејв, који пише песме за нови албум са својим „Бед сидсима“, истиче да можда звучи као да све схвата превише лично, али да је текстописац који је, управо у овом тренутку, ангажован на писању песама.

„То је посао крви и желуца, овде за мојим столом, који захтева део мене да би се покренула нова и свежа идеја. То захтева моју људскост“, поручује уметник.

Захвалио је Марку, али је закључио: „Уз сву љубав и поштовање овог света, ова песма је ср..е, гротескно исмевање тога шта значи бити човек, и, добро, не свиђа ми се много“.

Кејвов претходни студијски албум са групом „Бед сидс“, Ghosteen, изашао је 2019. године. Недавно је најавио ново издање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара