Читај ми!

„Темпест“ – Британија, Италија и Јапан развијају нови вишенаменски борбени авион

Велика Британија, Италија и Јапан раде на развоју борбеног авиона шесте генерације који ће, између осталог, користити технологију вештачке интелигенције, пише Би-Би-Си.

Британски премијер Риши Сунак објавиће данас сарадњу између Уједињеног краљевства, Италије и Јапана на развоју новог вишенаменског борбеног авиона шесте генерације.

Планира се да нови авион уђе у званичну војну службу средином 2030-их и замени „тајфуне“.

Нови авион „темпест“ требало би да носи најновије оружане системе, а развој на њему већ је започет.

Циљ је да се направи борбени авион који ће бити брз и невидљив за радаре, корисити напредне сензоре и вештачку интелигенцију да помогне пилотима када су у високонапетим ситуацијама.

Уколико околности налажу, ловац ће такође моћи да лети без пилота и испаљује хиперсоничне ракете.

Прављење тако сложене летелице је изузетно скуп пројекат. Примера ради, развој авиона Ф-35 био је најскупљи програм који је Пентагон икад покренуо, тако да је Британија пронашла партнере.

Са Италијом је већ договорена била сарадња, а њима се сада придружио и Јапан.

Осим њих, и друге државе би могле да се придруже програму. Француска, Немачка и Шпанија већ раде на свом заједничком пројекту, као и САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво