Читај ми!

Небеска легенда одлази у историју – последњи боинг 747 напустио фабрику

После више од пола века производње, последњи „Боингов“ авион типа 747, чувени кит, изашао је из фабрике у држави Вашингтон.

Када је први пут произведен 1969. године, био је највећи комерцијални авион на свету и први са два пролаза између седишта. И даље је већи од већине других авиона.

Дизајн авиона је такав да укључује други ниво који се протеже од кокпита преко предње трећине авиона. Због тога летелица има грбу која је авион одмах учинила препознатљивим и инспирисала надимак – кит.

Више од 50.000 запослених у „Боингу“ радило је 16 месеци да би први 747 био произведен. Компанија је од тада направила још 1.573 комада.

Међутим, током протекле две деценије, „Боинг“ и његов европски ривал „Ербас“ постепено су се окретали ефикаснијим и профитабилнијим авионима – широкотрупним авионима са два мотора уместо четири колико их је на моделу 747.

„Делта“ је била последња америчка авио-компанија која је користила 747 за комерцијалне путничке летове, што се завршило 2017. године. Неки међународни превозници ипак настављају да користе боинг 747, а међу њима је немачка авио-компанија „Луфтханза“.

„Боинг" је у мају најавио да ће своје седиште из Чикага преселити у Арлингтон у Вирџинији.

Селидба у Вашингтон, то јест Округ Колумбију пружа могућност руководиоцима компаније да буду ближе кључним званичницима владе САД и Савезне управе за цивилно ваздухопловство (ФАА), која издаје сертификате за путничке и теретне авионе.

Однос „Боинга“ са ФАА био је затегнут након несрећа са смртним исходом 2018. и 2019. године  „Боинговог“ најпродаванијег модела авиона, 737 Max.

Управи је требало скоро две године да одобри промене дизајна и дозволи да се тај модел авиона врати у саобраћај.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво