Читај ми!

Масков „Спејс екс" послао у орбиталну лабораторију четири космонаута

Компанија Илона Маска „Спејс екс”, лансирала је у орбиту посаду Међународне свемирске станице, као део програма петомесечне мисије.

Посаду чине два америчка и по један јапански и руски космонаут. „Спејс екс" лансирна ракета, састоји од ракетног врха „Фалкон 9" са капсулом „Кру драгон" под називом „Ендјуренс", и полетела је из Насиног свемирског центра „Кенеди" у Кејп Канавералу на Флориди.

Четворочлана посада, очекује се, треба да пристигне на Међународну свемирску станицу око 29 сати после лансирања, и тако ће започети мисију у трајању од пет месеци, у орбиталној лабораторији - која се налази на око 420 километара изнад Земље.

Мисија „Кру-5", пета је посада Међународне свемирске станице којом су Насини астронаути користили возило „Спејс екса".

Астронаути у црно-белим оделима, су пре полетања махали окупљенима и поздравили се са пријатељима и породицама, пре него што су кренули ка месту лансирања.

Тим предводи Никол Ман (45) борбени пилот ветеран, и она улази у историју свемирских летова као прва жена коју је Наса послала у орбиту и која је прва на месту команданта посаде „Спејс екс Кру Драгон".

У мисију је укључена и Ана Кикина (38), активан члан руске свемирске агенције Роскосмос.

Током свог боравка у орбиталној лабораторији, посада ће спровести преко 200 научних експеримената и технолошких демонстрација у областима као што су здравље људи и системи коришћења горива. 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво