Читај ми!

Терминатор на хоризонту? Маск представио Оптимуса – робота који „треба да замени људе“

Најбогатији човек на свету Илон Маск представио је најновији прототип хуманоидног робота ког развија компанија „Тесла“. Маск каже да жели да направи робота који може да замени човека, али и да избегнемо сценарио филма „Терминатор“.

Оптимус се појавио на сцени на догађају у Силицијумској долини, током којег је махао публици и подизао колена. Иако је Маск објаснио да је робот и даље у фази развоја, оснивач „Тесле“ истакао је да би могао да се нађе у продаји за неколико година.

„Теслини“ роботи за широко тржиште биће прво тестирани у пракси на фабричким пословима склапања аутомобила у компанијиним погонима.

Људима у публици је приказан и кратки снимак Оптимуса како обавља просте задатке, попут заливања биљака, ношења кутија и подизања металних полуга.

Маск је навео да се масовна производња робота планира у наредних три до пет година, као и да роботи неће коштати више од 20.000 долара.

„Заиста је фундаментална трансформација цивилизације какву је познајемо“, додао је Маск.

Како избећи Терминатора

Иако су инвеститори скептични када је у питању „Теслин“ излет у роботику, Маск је навео да жели да реши један од главних проблема вештачке интелигенције: „Како направити машину која може да замени човека.“

Милијардер, који је раније упозоравао на опасност коју вештачка интелигеција представља по будућност човечанства, рекао је да „Тесла“ жели осигура безбедну транзицију у друштво у којем роботи обављају сав посао, а људи уживају у плодовима.

„Желимо да будемо пажљиви да не скренемо на пут Терминатора“, упозорио је Маск.

Осим тога, нагласио је да је „Тесла“ у робота уградила заштитне мере, укључујући и дугме „стоп“ које не може да се онеспособи.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво