Илон Маск упозорава на роботе-убице

Више од 100 лидера у области технологије, међу којима и директор компанија „Спејс икс“ и „Тесла моторс“ Илон Маск, упозорили су данас на роботе-убице и опасности вештачке интелигенције.

У отвореном писму, 116 лидера у индустрији роботике и вештачке интелигенције из целог света оценили су да смртоносно аутономно оружје прети да постане „трећа револуција у ратовању“, преноси Би-Би-Си.

Илон Маск, оснивач и извршни директор аеронаутичке компаније „Спејс икс“ и суоснивач и директор компаније за производњу аутомобила „Тесла моторс“, и раније је упозоравао на опасности вештачке интелигенције, коју је описао као „највећу егзистенцијалну претњу“ по човечанство.

Међу потписницима писма је и Мустафа Сулејман, суоснивач компаније „Дип мајнд“ (DeepMind), која развија програм који учи како да игра видео-игре на начин сличан људима.

Потписници писма позвали су Уједињене нације да „спрече трку у наоружавању“ смртоносним аутономним оружјем.

„Једном када буде направљено, оружани сукоб ће се водити у размери већој него икад и брзином коју људи не могу да схвате. То може да буде оружје терора, оружје које деспоти и терористи користе против невиних становника и оружје хаковано да делује на непожељан начин“, наведено је у писму.

То будуће оружје, названо роботи-убице, представља машине програмиране да погађају људе или мете, а које на ратишту ради потпуно самостално.

„Немамо много времена да делујемо. Једном када Пандорина кутија буде отворена, биће тешко затворити је“, упозорили су технолошки лидери.

Страх од развијања вештачке интелигенције и опасности од машина појачан је протеклих година с већом употребном технологије у ратовима.

Група УН која испитује аутономно оруже требало је да се састане данас, али је састанак одложен вероватно до новембра.

Слично писмо упозорења на опасности од аутономног оружја објављено је 2015, а потписали су га, између осталих, Маск, британски физичар Стивен Хокинг и суоснивач „Епла“ Стив Вознијак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво