Читај ми!

Факултет драмских уметности отвара студијски програм за истинске љубитеље видео-игара

Факултет драмских уметности у Београду уписује прву генерацију на новој катедри – Визуелни ефекти, анимација и гејм-арт. Мина Цветиновић Павков, професорка и шефица нове катедре говори зашто је отворен овај смер.

Видео-игре данас не само да служе за забаву, већ на њима, они умешнији, могу да зараде право богатство. Професорка Факултета драмских уметности и шефица нове катедре, гостујући у Београдској хроници, каже да постоји велико интересовање за нови смер и да старосна доб кандидата није пресудан критеријум, већ да воле да играју видео-игре и седе за компјутером.

„Зато што се видео-игре и визуелни ефекти праве на компјутеру, уврежено је мишљење да се то учи на факултетима који изучавају технику и информатику. А у ствари није тако. Прављење видео-игре или занимљивих визуелних ефеката, или анимираног филма, је спој тога да се бавите уметношћу и да користите технологију за то“, истиче професорка.

За једну видео-игру треба више уметника него техничких лица и програмера, додаје гошћа Београдске хронике.

До сада је било доста курсева на којима су полазници стицали знања како се праве видео-игре, па се поставља питање, зашто би за то био потребан факултет? Међути, објашњава професорка, суштина је да се на курсу може научити нека уска, репетативна вештина и тако се укључити у реализацију неке видео-игре.

„Ако желите заиста да можете да направите видео-игру и да сагледате читав процес, а не само да просто знате само један мали сегмент да радите, онда је факултет права ствар за то, јер добијате много шира знања, посебно на ФДУ“, напомиње саговорница Ане Манојловић.

С обзиром на то да се технологија муњевито развија, програм студија гледа у будућност и биће коришћени најновији алати који ће тек када студенти заврше бити у жижи интересовања и бити главни софтвери за стварање.

„Зато је и цео студијски програм конципиран заједно са привредом да бисмо врло уско сарађивали са њима, да би они помагали студентима, менторисали, учествовали у њиховом развоју, помагали им у неким уско стручним областима“, напомиње проф. Мина Цветиновић Павков.

Пошто је у питању уметнички факултет и пријемни испити ће бити у складу са тим. На смеру има места за 20 студената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво