Читај ми!

Робот без људске помоћи успешно извео лапароскопску операцију на свињама

Робот, који је конструисао тим истраживача са Универзитета „Џонс Хопкинс“, обавио је лапароскопску операцију на меком ткиву свиње без било какве људске интервенције, што представља значајан корак ка потпуно аутоматизованој хируршкој процедури.

Амерички истраживачи су објавили вест да је робот успешно извео лапароскопску операцију меких ткива на свињама потпуно сам – без икакве људске помоћи. Штавише, како додају, робот хирург је дао „значајно бољи“ резултат од људи, преноси Гардијан.

Аутономни робот Смарт тисју (Smart Tissue Autonomous Robot – Стар) извео је лапароскопску операцију повезивања два краја црева код четири свиње. Према чланку објављеном у Сајенс роботикс (Science Robotics), робот је бриљирао у процедури која захтева висок ниво прецизности и велики број понављајућих покрета.

Аксел Кригер са Универзитета „Џонс Хопкинс“ навео је да је то први пут да је робот извео лапароскопску операцију без људске помоћи.

„Наши налази показују да можемо аутоматизовати један од најсложенијих и најделикатнијих задатака у хирургији – поновно повезивање два краја црева“, каже Кригер. „Стар је извршио процедуру на четири животиње и дао је знатно боље резултате од људи који су изводили исту операцију.“

Повезивање два краја црева је изазовна процедура у гастроинтестиналној хирургији, која захтева од хирурга да направи шавове са високом прецизношћу и доследношћу. Чак и благо дрхтање руку или погрешно постављен шав може да доведе до цурења које може проузроковати компликације фаталне по пацијента.

Кригер, асистент на Универзитету „Џонс Хопкинс“, помогао је у стварању робота дизајнираног посебно за ушивање меког ткива. Ово је побољшана верзија модела из 2016. године који је такође могао да ушива мека ткива, али је рез за приступ цревима морао да буде много већи и робот је морао да добија више смерница од људи.

Стручњаци кажу да нове карактеристике омогућавају побољшану хируршку прецизност, укључујући специјализоване алате за ушивање и системе за снимање који пружају прецизнију визуализацију хируршког поља.

Роботима је тешко да изводе операцију меког ткива због тога што ова процедура може бити веома непредвидива, што захтева од хирурга да се брзо прилагоди неочекиваним препрекама. У раду је представљен нови контролни систем који у реалном времену може да прилагоди хируршку процедуру, баш као што би то урадио човек.

„Роботска анастомоза (хируршки спајање две структуре) један је од начина да се осигура да хируршки задаци који захтевају високу прецизност и понављање буду изведени са више тачности и прецизности код сваког пацијента, независно од вештине хирурга“, наглашава Алекс Кригер.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво