Читај ми!

Илон Маск већ регрутује запослене који ће тестирати мождани чип на људима

Неуротехнолошка фирма Илона Маска расписала је конкурс за особље које ће спроводити клиничка испитивања можданог чипа на људима, верујући да ће добити одобрење регулаторне агенције.

Америчка неуротехнолошка фирма „Неуралинк“, чији је суоснивач милијардер и предузетник Илон Маск, почела је да регрутује кључне запослене за вођење клиничких испитивања, наговештавајући да је све ближе почетку тестирања њихових можданих имплантата на људима.

Компанија је објавила огласе за запошљавање директора и координатора клиничког испитивања. У огласима се наводи да ће особље „блиско сарађивати са неким од најиновативнијих лекара и врхунских инжењера, као и са првим учесницима 'Неуралинковог' клиничког испитивања“. Додаје се и да ће директор водити и помоћи у стварању истраживачког тима и да ће развити „регулаторне интеракције са окружењем које се брзо развија и стално мења“.

Илон Маск, који је тренутно рангиран као најбогатија особа на свету, још прошлог месеца је најавио да очекује како ће мождани чипови „Неуралинка“ бити имплантирани људима негде 2022. године, до када би требало да стигне одобрење америчке Управе за храну и лекове (ФДА).

Маск и његови партнери основали су компанију „Неуралинк“ 2016. године како би развили мождане чипове који повезују људе са рачунарима. Он је тврдио да ће имплантати омогућити парализованим људима да својим мозгом контролишу електронске уређаје као што су паметни телефони, на пример.

„Неуралинк“ је већ тестирао своје чипове у мозгу макаки мајмуна и свиње, а верује се да ће се много већи напредак постићи када почне тестирање на људима и очекује се да ће то бити решење за многе физичке недостатке.

Први кандидати за клиничка испитивања на људима требало би да буду људи са тешким повредама кичме, као што су квадриплегичари, објаснио је Маск на самиту Савета извршног директора Волстрит џорнала.

„Имамо прилику да са 'Неуралинком' вратимо функционалност целог тела некоме ко има повреду кичмене мождине“, нагласио је Маск.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво