Читај ми!

Парализовани човек са чипом у мозгу поставио објаву на Твитеру само својим мислима

Компанија која производи и уграђује неуронски компјутерски интерфејс у мозак каже да је пацијент са болешћу нервног система због које је остао непокретан могао да подели објаву на друштвеним мрежама само својим мислима.

Шездесет двогодишњи Аустралијанац са дијагнозом амиотрофичне латералне склерозе – болести која узрокује парализу – сада је у стању да комуницира мислима са другима, без било какве мишићне активности, објавили су из компаније „Синхрон“ (Synchron ) која производи и уграђује те неуронске чипове.

„Не треба притискати тастатуру или давати гласовне команде. Написао сам овај твит само својим мислима“, стоји у објави на Твитеру коју је, како тврде у компанији, Филип О‘Киф написао и објавио на налогу извршног директора „Синхрона“ Томаса Окслија.

Објава је написана бежично, О‘Кифововим мислима. После прогресивне парализе изазване амиотрофичном латералном склерозом, прошле године му је на мозгу уграђен неуронски компјутерски интерфејс „Stentrode”. Имплантат „дизајниран да пацијентима омогући бежичну контролу дигиталних уређаја само мислима“ уграђен је кроз вратне вене како би се избегло отварање лобање.

„Сада само својим мислима о томе где на рачунару желим да кликнем, могу да шаљем електронску пошту, проверим рачун у банци, купујем онлајн и шаљем поруке у свет преко Твитера“, преносе из компаније О‘Кифове речи – или мисли.

Пацијент је навео и да овај „невероватан“ систем захтева доста вежбе, као на пример учење да возите бицикл, „али кад једном крене, постаје вам сасвим природно“.

Упркос прогресивној парализи, Филип О‘Киф је сада у стању да самостално обавља низ активности и поново комуницира и повеже се са спољним светом, тврде у „Синхрону“, и додају да се и даље ради на унапређењу њиховог неуронског компјутерског интерфејса клиничким испитивањима на људима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво