Читај ми!

Вештачка интелигенција постоји, али рачунари још увек не умеју да одговоре на питање „зашто“

Нема дана да се не помене или не користи вештачка интелигенција, али научници још увек покушавају да функције људског ума и резоновања сведу на једноставне операције које компјутер разуме. Овим задатком се баве и два тима младих програмера из Србије који раде са доктором електротехничких наука Браниславом Агапиевим који је пре две године о геометрији интелигенције говорио на предавању у Коларчевој задужбини.

Како на једноставан начин представити комјутерима сложене ствари, као што је концепт интелигенције и то тачком у векторском простору др Бранислав Агапиев настоји да реши у сарадњи са два старт апа која су покренута пре две године.

Гостујући у Јутарњем програму, др Агапиев наводи да је после две године овај систем двадесет пута већи и има преко милијарду вектора и узрочно-поселдичних веза.

„У стању је да даје узрочно-последичне одговоре на практично све што га питамо, што је фасцинантна ствар на светском нивоу. Такође, као део читавог овог развојног процеса испоставило се да почетни проблем са којим смо кренули, уочавање узрочно-последичних веза, то јест одговарање на питања зашто, је у ствари врло интересантан проблем на који се надовезује и чињенично питање“, додаје гост Јутарњег програма.

У основи резоновања стоји одговор на питање зашто се нешто десило, који су узроци и које су последице. А чињенична питања се ослањају на познавање великог броја података.

Агапиев и његов тим су апсолутно уверени да смо корак ближе генералној вештачкој интелигенцији која има способност резоновања.

„Било шта што можете да искажете речима, наш систем је у стању да вам даје више узрока и последица које рангира по значају, од најбитнијих узрока до најзначајнијих последица. Ми смо потпуно убеђени да је то фундаментална основа векторске интелигенције“, наглашава Агапиев.

Сви они који су заинтересовани да се увере у резултате које су постигли наши млади програмери, а који ће званично бити представљени у јануару, могу на веб-страници yottaanswer.com и qaagi.com да сазнjу све што их занима.

Како напомиње др Бранислав Агапиев, ово је већ трећи старт ап у Силицијумској долини који су радили тимови наших младих стручњака који су заинтересовани да учествују у пројектима на светском нивоу и на тај начин докажу да нису само велики технолошки гиганти способни да дају нова и напредна решења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво