Читај ми!

Школе за 21. век: Одржано четврто такмичење у програмирању за основце београдских школа

На четвртом такмичењу у програмирању који организује Британски савет, у оквиру програма „Школе за 21. век“, ђаци из београдских основних школа имали су прилику да покажу на који начин су, уз примену микробит уређаја, решили проблеме из свог окружења.

Тим ученика школе „Ђура Јакшић“ из Раковице освојио је прво место са победничким пројектом „Паметна учионица са детекцијом загађења ваздуха“, који је приказао на који начин се могу пратити услови за одржавање наставе услед пандемије, али и како се може пратити контрола температуре, ниво осветљења у учионици уз постављен аларм за случај потреса и детекцију загађења ваздуха.

Школа „Раде Драинац“ из Борче заузела је друго место са својим пројектом „Соларни покретни систем“ који покушава да понуди могуће решење повећања ефикасности соларних плоча и на тај начин повећа производњу електричне енергије. Док је треће место припало школи „Јелена Ћетковић“, која се бавила повећањем безбедности и чувања личне имовине деце и њихових породица.

Упркос пандемији и онллајн настави, ученици су уз подршку својих наставника показали сналажљивост и посвећеност приликом осмишљавања и реализовања различитих иновативних пројеката. Како би се осигурала безбедност свих учесника, процес пријаве и само такмичење одржани су онлајн. Одабрано је 12 најбољих тимова који су презентовали своје пројекте жирију.

Учесницима такмичења у програмирању обратили су се Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Доминик Отвеј, заменик директора мисије Британске амбасаде у Београду и Питер Браун, директор програма за Србију и Западни Балкан.

Приступ образовању без дискриминације, изградња новог сета вештина коришћењем дигиталних алата за учење и премошћавање дигиталног јаза за свако дете у Србији, неки су од приоритетних циљева Владе Србије, истакао је Бранко Ружић, министар просвете, науке и технологије.

„Министарство је од почетка увидело значај програма 'Школе за 21. век', чији је један од главних фокуса развијање корисних вештина код основношколца, али и обуке које укључују наставнике и директоре школа на подручју целе земље и региона. Пружајући подршку програму, чинимо искорак ка паметнијој будућности, за свако дете у Србији, јер је образовање и развијање нових вештина кључно за њихов развој као личности, али и грађана“, истакао је министар Ружић.

Доминик Отвеј, заменик директора мисије Британске амбасаде у Београду, захвалио се ђацима, наставницима и читавом образовном сектору на труду да свим дечацима и девојчицама помогну при развоју вештина неопходних за тржиште рада.

„Свако такмичење у кодирању је изузетна прилика да откријемо како микробит кодирање и вештине решавања проблема могу помоћи у подизању свести и инспирисати иновативна решења за важне глобалне проблеме, попут климатских промена“, навео је Отвеј, честитајући свим ученицима на тимском раду и великим достигнућима које су постигли својим пројектима.

Питер Браун, директор за Србију и Западни Балкан истакао је кључне и охрабрујуће резултате, који су постигнути овим програмом.

„До сада је 372.480 ученика са Западног Балкана прошло кроз процес учења и усвајања критичког размишљања и вештина решавања проблема, од којих су 49 одсто девојчице. Од велике је важности да програм буде у потпуности инклузиван, да деца из угрожених група буду у потпуности укључени, како бисмо омогућили свим ђацима да се боље припреме за будуће каријере, када ће им све ове вештине бити веома потребне“, закључио је Браун.

Браун је похвалио тимове ђака и наставника јер су новостечена знања, вештине и креативност применили у решењима којима настоје да помогну својим заједницама у решавању изазова са којима се свакодневно суочавају.

Пројекат „Школе за 21. век“

„Школе за 21. век“ је амбициозни трогодишњи образовни програм вредан 10 милиона фунти који је осмислила и спроводи организација British Council на територији Западног Балкана, а финансира Влада Уједињеног Краљевства.

Циљ овог програма, који се реализује у партнерству с надлежним образовним институцијама земаља учесница, је да милион ученика узраста 10 до 15 година стекне вештине критичког мишљења и решавања проблема. Поред тога, деца ће усвојити и практичне вештине програмирања и имати прилику за усавршавање својих вештина кроз програмирање физичких уређаја (енг. physical computing).

Од почетка имплементације програма „Школе за 21. век“ у Републици Србији у програм је укључено више од 1.100 основних школа, а обуку из области развоја вештина критичког мишљења, решавања проблема и програмирања код ученика у оквиру програма је до сада успешно завршило 4.400 наставника, док тренутно онлајн обуку похађа више од 1.100 наставника.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво