Читај ми!

Барбадос први у свету отвара амбасаду у метаверзуму

Острвска држава Барбадос проширила је свој дипломатски домет на виртуелни свет, након што је, као прва суверена земља у свету, потписало споразум о успостављању дигиталне амбасаде у метаверзуму.

Влада Барбадоса је у недељу потписала споразум о оснивању виртуелне амбасаде у „Децентраленду“, дигиталном окружењу заснованом на „Етереуму“, пренео је CoinDesk, позивајући се на Министарство спољних послова и спољне трговине Барбадоса.

Барбадос планира да отвори своја представништва и на другим платформама и разрађује детаље о сличним споразумима с платформама виртуелне реалности, укључујући "Somnium Space" и "SuperWorld", наводи министарство.

Kада су званичници Барбадоса у августу први пут одобрили амбасаду у метаверзуму, влада је тај пројекат описала као облик „технолошке дипломатије“, наводећи да би он могао да отвори врата даљој културној размени са другим нацијама.

Отварање амбасаде, које је планирано у јануару, учиниће Барбадос првом државом у свету која је признала „дигиталну суверену територију“.

Мада је ова иницијатива још увек у раној фази и донекле експериментална, она прати друге потезе ове државе последњих година, укључујући стварање електронског барбадоског долара 2016.

Тај концепт је предводио садашњи амбасадор Барбадоса у Уједињеним Арапским Емиратима Габријел Абед, који такође предводи напоре за успостављање метаверзум амбасаде.

„Амбасаде су почетна станица за добијање визе за улазак у неку земљу или за путовања без виза. Можете ли да замислите како би то изгледало виртуелно? И куда би вас та е-виза могла одвести“, рекао је Абед је у интервјуу за CoinDesk.

Поручио је да ће виртуелна амбасада Барбадоса бити у складу са Бечком конвенцијом и међународним правом, као и да ће пружати права и заштиту која је гарантована конзулатима и амбасадама. 

број коментара 0 Пошаљи коментар