Читај ми!

Скоро 90 одсто биткоина ископано, да ли ће бити нових емисија после 2140. године

Биткоин, највећа и најпознатија светска криптовалута, има ограничену понуду од 21 милион новчића, при чему је скоро 90 одсто њих већ ископано. Аналитичари већ разматрају каква судбина ће задесити криптоекономију када се једном не буду издавали нови новчићи.

За разлику од других облика новца, укључујући и декретни новац, који се може штампати по вољи централних банака, биткоин има ограничену понуду, и то на 21 милион кованица.

То значи да постоји или ће постојати укупно само 21 милион биткоина. До августа 2021. године било је доступно приближно 18,7 милиона биткоина, а преостало је још само 2,3 милиона за рударење, показују подаци Инвестопедије.

Ограничење понуде чини најстарију криптовалуту на свету ограниченом робом и контролише инфлацију која би иначе могла проистећи из неограничене понуде новчића.

Такође, такво стање доводи до процене да ће 2140. година бити време када ће последњи биткоин бити ископан. Ако се то узме у обзир, поставља се питање да ли ће мрежа биткоина остати функционална и након тог времена.

Аналитичари кажу да се економија биткоина мора променити да би мрежа остала оперативна.

Многи предвиђају да би екосистем криптовалуте могао проћи кроз процес трансформације, баш као и његов идентитет. Првобитно је представљен као средство размене за дневне трансакције, али је касније нашао већу популарност као средство за улагање.

Аналитичари такође кажу да би они који рударе биткоине могли да се удруже у картеле, налик на оне који контролишу другу робу, попут Организације земаља извозница нафте (OPEC - The Organization of the Petroleum Exporting Countries), која контролише тржиште нафте.

Друга могућност коју су изнели аналитичари је да би биткоин могао да постане резервна имовина, што би смањило број трансакција на криптомрежи јер би трговце на мало и мале трговачке компаније заменити велики институционални и трговински играчи.

Они би водили мањи број већих трансакција, чиме би се продужавало време за проналазак последњег биткоина.

И, на крају, протокол који важи за криптовалуту се може променити како би се продужила производња након што достигне границу од 21 милиона. То би, међутим, смањило вредност већ пронађених биткоина, што власници новчића вероватно неће прихватити.

Тренутно, међутим, оскудица биткоина и растуће цене привлаче спекулативне инвеститоре, чији су поступци доводили до промена вредности које озбиљне инвеститоре одбијају од криптовалуте.

Цена биткоина ове године стрмоглавила се са своје највеће вредности од 60.000 долара у фебруару на половину те суме током лета да би поново изашла на 55.000 долара по новчићу ове недеље.

Ипак, неке земље попут Ел Салвадора и Кубе виде потенцијал у валути, и предузимају кораке да она постане легално средство плаћања.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 26. окт 2021, 02:20) - dr swarc genije [нерегистровани]

dr swarc genije

imate mnogo firmi za radnike... a za fakultetski obrazovane malo. Za masinstvo jos uvek malo jako i to sve nesto lose... Mislim da ni jedna drzava na svetu nema ovako malo firmi za masinstvo, bez obzira na plate... A tu ne mogu da se prijavim jer oni vrte non stop oglase znaci da je lazno.... I nesto se desava cudno kad traze stalno istu poziciju

(уторак, 12. окт 2021, 02:30) - anonymous [нерегистровани]

Rudarenje

O kakvom iskopavanju i rudarenju je rec, ako bit-koin u stvari ne postoji kao novcic-kovanica
koji se moze staviti u dzep?

(понедељак, 11. окт 2021, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

Stan

Kupuju ljudi stanove

(понедељак, 11. окт 2021, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

pitam

@Da da; a ti si to pokušao, jel' da?

(понедељак, 11. окт 2021, 07:18) - Furioso [нерегистровани]

da da

Probajte da kupite stan u Beogradu za bitkoin i videćete koliko je ta valuta validna u Srbiji.