Читај ми!

Београд идеална дестинације за дигиталне номаде

Иницијатива „Дигитална Србија“ и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) представили су сајт BelgradeGets.digital како би промовисали Београд као атрактивну дестинацију за живот и рад дигиталних номада и других дигиталних професионалаца из целог света.

У ишчекивању смиривања ситуације са пандемијом, све више земаља покреће међународну промоцију окренуту дигиталним номадима – међу њима су егзотичне туристичке дестинације као што су Барбадос и Костарика, али и европске земље попут Чешке и Естоније, или Хрватске и Црне Горе из непосредног комшилука.

Кроз иницијативу BelgradeGets.digital, потеклу из домаће дигиталне и стартап заједнице, Београд креће у одбрану титуле једне од 20 најпопуларнијих дестинација према оценама корисника Nomad List, сајта који окупља највећу светску мрежу дигиталних номада. Идеја овог пројекта је и да се Београд представи у новом светлу онима који себе можда не доживљавају као дигиталне номаде, али се сада одлучују да новостечену могућност „рада од куће“ замене „радом са било које тачке на планети“.

Као полазна тачка у развоју платформе BelgradeGets.digital и позиционирања Београда на дигиталној мапи света је заједничка иницијатива коју су покренули и развили „Нова Искра“, Фондација SHARE и „Стартит“.

Сајт посетиоцима даје практичне информације и савете о томе како да допутују, где да одседну, како да пронађу простор за рад, али и пријатно окружење за опуштање. Ту су и препоруке за културне садржаје и локалну храну коју треба пробати.

Пружа подршку корисницима и у виду бесплатних ваучера који се могу искористити за консултације са адвокатима и рачуновођама о административним процедурама које их чекају. Коначно, корисницима представља искуства других дигиталних номада из целог света који су већ боравили у нашој престоници – видео-интервјуима и директним контактом са онима који су се придружили мрежи „амбасадора Београда“.

Развој сајта пратило је истраживање и тестирање утисака оних номада који су већ били у Београду, као и бројни разговори са номадима који до сада нису посетили нашу земљу. Резултати истраживања су прошле године објављени у извештају „Скенер дигиталних номада“.

„Пандемија и рад на даљину довели су до преиспитивања како ће у будућности изгледати рад, наше радно окружење и како и одакле ћемо обављати своје пословне задатке. Мислимо да тренд рада на даљину може да има значај како за Србију тако и регион, јер може да утиче на смер и интензитет економских миграција“, рекла је Кристина Јазинка Николић из УНДП-а.

BelgradeGets.digital представља Београд као несавршени, али аутентични европски град који је увек спреман да се мења и може да привуче дигиталне професионалце својом искреношћу, отвореношћу и космополитским духом. Додатни адут је и изузетно жива дигитална и стартап сцена која последњих година привлачи све већу међународну пажњу.

У развој пројекта укључио се и Културни центар ГРАД, док је агенција DIRECT MEDIA United Solutions, као члан Иницијативе „Дигитална Србија“, допринела развоју динамичног визуелног идентитета који прати бренд BelgradeGets.digital.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара