Читај ми!

Русија напушта свемирску станицу: Уколико желите да урадите нешто како треба, урадите то сами

Русија је спремна да направи сопствену свемирску станицу и лансира је у орбиту до 2030. године уколико председник Владимир Путин дâ зелено светло, каже први човек „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

Тим пројектом би била прекинута дводеценијска сарадња са САД на Међународној свемирској станици (ИСС).

„Уколико до 2030, у складу са нашим плановима, можемо да је лансирамо у орбиту, биће то колосални успех“, пренела је агенција Интерфакс речи Рогозина.

Руски космонаути сарађују са америчким космонаутима, али и астронаутима 16 других земаља на ИСС од 1998. године. То је једно од ретких поља на којима Вашингтон и Москва блиско раде, за разлику од спољнополитичких односа, који су протеклих година веома напети.

Заменик премијера Јуриj Борисов рекао је током викенда да ће Москва саопштити својим партнерима да ће напустити ИСС 2025. године.

Рогозин је рекао да руска станица, за разлику од ИСС, највероватније неће имати сталну посаду, јер ће због њене орбите бити изложена већим количинама радијације. Али космонаути ће је посећивати, а на њој ће бити коришћена вештачка интелигенција и роботи.

Шеф „Роскосмоса“ је рекао и да се размишља о допуштању посета страних посада, али да станица мора да буде национална.

„Уколико желите да нешто урадите добро, урадите то сами“, истакао је Рогозин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво