Решење за загађење ваздуха немамо, али добили смо апликацију која предвиђа колико ће бити

Загађење ваздуха је тема о којој се све чешће говори, а апликацију која може да предвиди ниво загађења ваздуха у наредних неколико дана направио је тим студената Електротехничког факултета.

Апликација са којом је тим студената Електротехничког факултета „Тарабићи“ победио на „Хакатону”, функционише тако што на серверу постоји модел који врши предвиђања на основу претходне историје нивоа загађења и претходне историје временских прилика, а уз помоћ временске прогнозе.

„Тренутно смо направили прототип који функционише на територији Београда, јер су то били једини подаци које смо имали, али додатним ажурирањем се може решити да имамо податке за целу Србију“, додаје Павле Шошкић, један од креатора апликације.

Да би апликација била доступна свима у Србији потребно је да постоји и одређена инфраструктура, односно још један сервер који ће обезбедити или нека компанија или неко ко сакупља податке о загађењу ваздуха и временској прогнози, како би се подаци континуирано ажурирали.

Уколико би се обезбедили ови подаци, онда бисмо сви у свом телефону могли да имамо апликацију која ће нам помоћи да знамо, рецимо, куда да идемо на излет током викенда, напомиње Никола Максић.

„Висина трошкова за израду ове апликације зависи од компанија и фирми које поседују потребне податке. Ми смо ове податке добили од спонзора и самих организатора, и то су подаци који су сакупљани од 2012. до 2019. године у Београду. За даље податке, чека се одговор компанија које их поседују“, додаје Максић.

Марко Скакун наводи да су они урадили само прототип апликације коју су тестирали само на расположивим подацима. На тим подацима показује се да је тачност задовољавајућа.

„Тако да се може рећи да у наредних десет дана можемо довољно тачно да предвидимо вредности загађења ваздуха. Међутим, потребно је одрадити та тестирања на неком већем скупу уколико бисмо планирали да урадимо за целу Србију, али почетни резултати су обећавајући“, додаје Марко.

Ова апликација је награђена на „Хакатону”, такмичењу које траје 24 сата. Ђорђе Марјановић каже да су се спонтано организовали у стану заједничког пријатеља и поделили задужења.

„Да једна особа ради на изгледу апликације, једна на сређивању података, једна на моделу. За оне који нису више упознати, ово делује као неки маратон из програмирања, јер када се развијају велике апликације потребно је доста времена и доста напора, а ово је нека врста спринта“, напомиње Ђорђе.

Идеја да тим назову „Тарабићи“ потекла је од Павла Шошкића који признаје да није много размишљао, али да му се то име учинило пригодним с обзиром на функцију њихове апликације. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво