Читај ми!

Израелци прерадили луксузни бизнис авион у најмодернију шпијунску летелицу

Израелско ваздухопловство добило је нови шпијунски авион „Орон“, који се сматра најнапреднијом летелицом те врсте на свету, пише израелски лист „Харец“.

Нови авион биће део 122. ваздухопловне ескадриле. Летелица је модификовани „галфстрим Г550 бизџет“ опремљен технологијом вештачке интелигенције, познат по изузетним летачким способностима и ниским трошковима одржавања.

Авион у себи носи напредан радарски систем који је развила компанија "Israel Aerospace Industries", као и друга напредна оруђа за прикупљање информација што му омогућава да то ради у свим временским условима и под било каквом видљивошћу.

Осим тога, осмишљен је тако да израелском ваздухопловству даје свеобухватну слику околине у стварном времену, укључујући и мапирање положаја непријатељских копнених јединица.

Развој летелице трајао је осам година, уз заједнички напор Министарства одбране, израелске војске, ваздухопловства и обавештајне службе.

„Орон“ би требало да омогући комбинованим војним снагама да буду ефикасније, прикупљањем ситуационих информација и истовремено их стављајући на располагање различитим родовима војске, било да су у питању копнене снаге, морнарица или ваздухопловство.

број коментара 0 Пошаљи коментар