Читај ми!

Кинески супербрзи воз „јури“ 620 километара на сат

Прототип локомотиве која користи високотемпературну суперпроводну технологију (ХТС) маглев представљен је у граду Ченгдуу на југозападу Кине.

Домаћи маглев воз може се похвалити брзином од 620 километара на сат, како наводе са Универзитета „Southwest Jiaotong", који је учествовао у дизајнирању воза.

На церемонији лансирања представљена је локомотива дугачка 21 метар како полако плута пругом. Стручњаци су поздравили кључни развој ХТС технологије који је произашао из лабораторијских тестова у Кини.

„Иако теорија звучи добро, сви су је у прошлости (технологија ХТС маглев) доживљавали као лабораторијску играчку, без тестова у стварној ситуацији", рекао је Денг Зиганг, заменик директора универзитетског истраживачког центра за супербрзи транспорт маглева у цевима ниског притиска.

У поређењу са другим маглев технологијама, ХТС технологија је погоднија за футуристички концепт супербрзог транспорта у вакуумским цевима, где би возови могли да постигну већу брзину.

Укључујући инвестицију од 60 милиона јуана (9,3 милиона америчких долара), пројекат маглев заједнички су развили Универзитет „Southwest Jiaotong", China Railway Group Limited и CRRC Corporation Limited.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво