Читај ми!

Сноуден и Маск нам саветују да избришемо Вотсап

Апликација за размену порука Вотсап тражи од корисника да се до 8. фебруар изјасне да ли прихватају нову, веома контроверзну, политику приватности или ће им приступ апликацији бити онемогућен. Онима којима је приватност података и поверљивост комуникације важна, тврде да постоје боље апликације од ове.

Најава о новој политици приватности на Вотсапу навела је многе кориснике да потраже алтернативе, а познате личности, попут Илона Маска и Едварда Сноудена, позивају кориснике да се определе за апликације које више брину о приватности наших података.

Чак су и творци Вотсапа, који су апликацију продали „Фејсбуку" 2014. године за 18 милијарди долара, окренули леђа своме чеду, а суоснивач Брајан Ектон је у интервјуу 2018. године признао: „Продао сам приватност својих корисника ради веће користи“.

Апликација у власништву „Фејсбука“ има више од две милијарде корисника широм света, па чак и ако се милиони одлуче да престану са коришћењем Вотсапа, мало је вероватно да ће његова популарност осетно ослабити.

Али за оне који нису задовољни новим условима и одредбама или који једноставно желе да Фејсбуков екосистем апликације оставе иза себе, неки од алтернатива у 2021. години би могле бити следеће апликације:

Телеграм

Вероватно најомиљенија апликација за размену порука поред Вотсапа је Телеграм, који подржава многе исте функције, па чак и неке додатне.

Оснивач Телеграма Павел Дуров непрестано је критиковао Вотсап због уочених проблема са сигурношћу и приватношћу, описујући га као „опасан“ и тврдећи да под влашћу „Фејсбука“ никада неће бити безбедан.

„Ни један једини дан у деценији постојања Вотсапа ова услуга није била сигурна“, написао је Дуров у објави на свом блогу када је откривено да је налог Џефа Безоса наводно хакован због сигурносне грешке у апликацији.

Са више од 400 милиона корисника, Телеграм је стога већ популарна и позната алтернатива корисницима који су више усредсређени на приватност.

Сигнал

Слично Телеграму и Вотсапу, Сигнал је бесплатан, једноставан за употребу и доступан на свим главним платформама.

За разлику од ове две апликације, међутим, Сигнал користи отворени код за шифровање који омогућава програмерима безбедности да га тестирају на недостатке и пронађу грешке.

Ова додатна сигурност долази по цену неких функција које подржавају друге апликације за размену порука, што значи да је нешто оштрији у свом изгледу и функционалности.

Популаран међу милијардерима и дисидентима, Сигнал нуди вероватно најсигурнији метод за комуникацију у поређењу са било којом другом апликацијом за размену порука.

Вајбер

Са око 260 милиона корисника, Вајбер је у појединим земљама чак популарнији од Телеграма. Корисници су обично регионално опредељени за ову апликацију, што значи да ће вам можда бити теже да пронађете пријатеља који живи на делу планете где ова апликација није тако популарна.

Његова основна база корисника је у источној Европи, северној Африци и на Блиском истоку, мада има корисника и другде по свету.

Омогућава групно ћаскање, слање гласовних и видео порика и подржава видео и аудио позиве. Слично као на Телеграму и Вотсапу, све поруке на Вајберу су шифроване, а такође омогућава корисницима слање временски ограничених порука које ће после одређеног рока бити избрисане.

Трима (Threema)

Апликација Трима чије седиште се налази у Швајцарској, себе описује као „сервис за размену порука који генерише најмање корисничких података“.

Корисницима омогућава да користе осмоцифрени идентификациони код, а не свој број телефона за повезивање са другим корисницима, док се контакти могу верификовати помоћу кју-ар кода.

Нуди неколико функција које нису доступне на Вотсапу, попут реаговања на појединачне поруке и „закључавања“ појединачних ћаскања лозинком.

За разлику од осталих наведених опција Трима није бесплатна, а један од њихових слогане је и „не плаћајте својим подацима“.

Још један недостатак, иначе одличне апликације, је и тај што има само 10 милиона преузимања у Гугл продавници, што значи да ће корисницима бити јако тешко да пронађу људе са којима би могли да размењују поруке.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво