Читај ми!

Супервојник – реалност или научна фантастика

Још једна од омиљених тема аутора научнофантастичнх дела постаје реалност - све више земаља ради на стварању супервојника. Тиме се на различите начине баве Русија, Кина и САД, према извештајима, а сада им се придружила и Француска.

Горан Јанићевић, уредник емисије Дозволите, каже да је сама идеја супервојника настала због све већих захтева војске у обављању борбених операција, које су све сложеније и захтевније.

„Основна идеја када се говори о изразу 'супервојник' јесте да војник буде заштићен од пешадијске ватре, односно да заштита од балистичких пројектила покрива што већи део тела, да може да понесе већи терет и што дуже користи специјалне оптичке, електронске и ласерске уређаје“, објашњава Горан Јанићевић

Иако технологија и војна доктрина напредују, наука је ипак за сада ограничена у дометима шта може да развије.

„Америчка војска има додатке за тело војника у виду 'ортопедских помагала', која омогућавају брже трчање и лакше ходање под теретом. Суштина тих помагала јесте да војник може и до 25 одсто више да пређе, што му даје велику предност у односу на потенцијалног непријатеља“, наводи Јанићевић.

У студији америчке војске „Киборг војник 2050“, постоје четири елемента које треба унапредити - очи, мишићи, уши и мозак.

Човека најтеже заменити

Према његовом мишљењу, то се тренутно и даље граничи са научном фантастиком, али ће се временом то сасвим сигурно развити у неком обиму.

„Постоје роботи који на стрелишту могу да гађају из аутоматске пушке или пиштоља, али када се робот стави у неку тактичку и реалну ситуацију у којој се налази човек, он не може да донесе исправну одлуку. Та способност доношења одлука је кључна и ту наука није много одмакла. Иако постоје бројне технологије, човека није могуће заменити“, истиче Јанићевић.

Једна од логистичких препрека су и батерије за све те уређаје и системе.

„Америчка војска је направила егзоскелет који омогућава војнику да користи сва помагала на себи осам сати. Руси, на пример, у Сирији користи одело за деминирање које може да ради два сата. Али војник је војник 24 часа“, додаје уредник емисије Дозволите.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 25. дец 2020, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Realnost iz proslosti --- fantsvastika...???

Hajde da ga prepoznamo..
On je vojni doktor policije.
Hirurg operator, specijalac na zadatku..
Jednog davnog dana poslije bitke na Sutjesci..
Operisao je nase bijedne jadne partizanske ranjenike.
Po nasem svetom obicaju ( njih dvije hiljade i pet stotina) , operacija uspjela..
Super vojnik je postao vrhovni...
AAAuuuuuu.. joooooj ,,.. mama mammma...
To je onaj nas....!!!!