Читај ми!

У току завршне припреме за прво полетање свемирске летелице „Спејсшип 2“ са америчког тла

Компанија „Вирџин галактик“ је објавила да су почеле завршне припреме за први суборбитални свемирски лет летелица „Спејсшип 2“ из свемирске луке у Новом Мексику.

Још у септембру је откривено да компанија милијардера Ричарда Бренсона, „Вирџин галактик“, планира последњу фазу тестова авиона „Спејсшип 2“, а сада је компанија потврдила да планира прва два пробна лета с посадом. Прво полетање је предвиђено за 22. октобар или нешто касније.

Припреме обухватају обуку пилота у симулатору на земљи, као и припрему „Вирџиновог“ носача авиона „ВМС Ева“. Авион који треба да понесе „Спејсшип 2“ у орбиту, пре него што га пусти да самостално лети има сличну структуру и контроле као и сама свемирска летелица.

Иначе, „Спејсшип 2“ је већ обавио два лета у свемир. Године 2019. главна инструкторка, Бет Мозес је заједно са два пилота искусила како изгледа лет који ће у будућности бити доступан и обичним смртницима који желе да буду свемирски туристи. Међутим, ово би требало да буде први лет из свемирске луке у Америци.

Међу путницима на будућем лету ће бити и научници Истраживачког института „Саутвест“. Доктор Алан Стерн ће спровести научне експерименте које финансира Наса. Конкретно, он ће управљати бившим свемирским шатлом и Насином камером Ф-18 која снима при минималном осветљењу како би утврдио квалитет астрономског посматрања из свемира.

Посада ће бити опремљена и инструментима за праћење виталних функција. Стерн наглашава да је ово „прва сарадња истраживача из приватног сектора на пројектима које финансира Наса и то на комерцијалној летелици“, што ће можда допринети да се у будућности обавља још више истраживања у свемиру, преноси портал Енгаџет.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 18. окт 2020, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

Sub orbitalni let....???

Orbitalni i sub orbitalni let nisu identicni...
Orbitu koriste sateliti .. Kretanje satelita na orbiti se nemoze korigovati.
Sub orbita je nesto drugo. Obican citalac nezna sta.
Matematika ostaje vjerna sama sebi ona jos nije priznala sub orbitu.
Ipak buducim putnicima zelim lijepo putovanje, dobro zdravlje i dug zivot...