Први пробни свемирски туриста „Вирџин Галактика“ – жена

Свемирски туризам направио је још један велики корак. Компанија „Вирџин Галактик“ све је ближа циљу да туристима понуди суборбиталне летове.

Бет Моузес, која ће обучавати будуће свемирске туристе, придружила се пилотима у летелици „Вирџин Галактика“ и тако постала пробни туриста, пошто, иначе није пилот, преноси Раша тудеј.

Према Насиним и америчким војним стандардима, свемир почиње на висини од 80,5 километара. Летелица је ушла је у тај простор и три члана екипе постала су 569, 570. и 571. на листи људи који су прешли „границу“. Током лета достигли су висину од 89,9 километара.

Био је то пети суперсонични пробни лет „Вирџин Галактика“, а компанија Ричарда Брансона, други пут је достигла границу свемира.

Бет Моузес је имала част да постане и прва жена која је стигла до свемира комерцијалним летом. За време пута, она је лебдела по кабини и утврђивала како ће изгледати будућа искуства туриста.

Главни пилот Дејв Мекеј, рекао је да је поглед на Земљу надмашио сва њихова очекивања. „За нас троје, ово је било испуњење животне амбиције, а парадоксално је то што је у питању само почетак авантуре, коју једва чекамо да поделимо са хиљадама других људи“, рекао је Мекеј.

Основана 2004. године, компанија „Вирџин Галактик“ развија програм комерцијалних летелица како би омогућила суборбиталне летове туристима по цени од 250.000 долара. Планира се и програм за спровођење суборбиталних летова у сврхе научних мисија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво