Читај ми!

Шест новитета које доноси "ајфон 12"

Компанија Епл најавила је нову серију "ајфона 12" који би у радњама требало да се појаве крајем октобра и средином новембра. Компатибилни су са 5Г мрежом и користе технологију којом НАСА скенира Марс.

Због пандемије уобичајено представљање нових производа пресељено је на интернет, али то није умањило спектакуларност догађаја.

Осим нова четири модела ајфона, 12, 12 мини, 12 про и 12 про макс, представљен је и "хоумпад" - мали кућни звучник и интелигентни асистент који повезује све остале Епл уређаје у "паметној" кући.

Ево битних промена које доноси нова генерација "ајфона".

Дизајн - повратак „четворци"

Нова генерација ајфона дизајном подсећа на „ајфон 4". Апарат нема заобљене ивице већ рам од челика. Уместо стакла сада се за равне површине користи керамика за коју Епл тврди даје знатно издржљивија и отпронија на ударце и падове. 

Такође, битне измене су у величини, најмањи „мини" мањи је од актуелног СЕ модела односно од „ајфона осам", али има већу повшрину екрана од 5.4 инча. Највећи „12 про макс" највећи је ајфон икада са екраном од 6.7 инча.

5Г повезаност и нови чип

Дванаестице су први ајфони који могу да се вежу на 5Г мрежу. Захваљујући томе Епл је отворио нови простор за развој апликација и сервиса, нарочито у области вештачке интелигенције.

Сама 5Г технологија није  новост у мобилној телефонији, прве моделе конкуренција је представила још у марту 2019, али када Епл негде уђе то је сигнал да се огромне промене могу очекивати брзо. 

Пун ефекат 5Г мреже требало би да се осети због новог А14 чипа уграђеног у све моделе који је, тврди Епл, моћнији од било ког актуелног процесора конкуренције, што се нарочито препознаје код играња видео игара на телфону.

ЛиДАР

Дванаестице су опремљене технологијом коју НАСА користи за скенирање Марса (LiDAR), таокошто мери време потребно да одбијена светлост стигне до објектива. 

Захваљуући томе добија се тродимензионална слика која се може користити код пројектовања, на пример довољно је да сликате неку просторију па да у одговарајућој апликацији бирате намештај и смештате га у простор да бисте видели како би то изгледало или да на основу слике гардеробе утврдите како би вам стајала.

Магсејф

Испод полеђине нове серије "ајфона" уграђен је сет магнета помоћу којих је за телефон могуће безбедно прикачити разне друге предмете, попут новчаника то јест држача картица или бесконтактног пуњача.

Магсејф није новост, Епл га је представио још 2006, али је сада постао приоритет за периферијске уређаје који се повезују на "ајфон". 

Такође, он је саставни део побољшаног система за бежично пуњење батерије јер спречава да апарат склизне са пуњача или да га заштитна футрола ослаби. 

Долби вижн

Дванаестице су први мобилни телефони који користе Долби вижн технологију за побољшање видео снимака високе резолуције.

Ова технологија до сада се користила у филмској постпродукцији, док ће сада власници нове серије "ајфона" моћи да је користе када снимају, монтирају и емитују своје снимке на телефону. 

Посебно је унапређено снимање при ниском интензитету светлости, односно ноћу. 

"Празна" кутија и упитна батерија

Не очекујте изненађења када отпакујете нови "ајфон", у кутији ћете поред апарата добити само "лајтнинг" УСБ кабл, без пуњача и слушалица.

То је нова политика компаније која очигледно циља на то да корисници купе све популарније "иербадс" слушалице и бежичне пуњаче.

Добра ствар је што су меморије добро распоређене и нема прескакања којима је Епл био склон раније (дванаестице се нуде са 64, 128 и 256 гигабајта, про и макс имају дуплиране количине).

Највећа непознаница је батерија, посебно у "минију" који је најмањих димензија, а користи исти чип и оперативни систем. 

Епл обећава и по 20 сати видео плејбека, али о томе може да се говори тек после тестирања (од стране тинејџера).

Добра ствар биће ако развију додатну батерију која може да се прикачи на магсејф чиме би се "лајтнинг" порт ослободио за друге ствари. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво