Ваш налог на Вајберу није блокиран, не шаљите СМС, то је превара

У Србији је претходних недеља поново била актуелна превара у којој се корисницима андроид телефона на „Хром“ претраживачу појављује оглас за ажурирање апликације „Вајбер“, које је наводно неопходно, да би се одблокирао налог на овом сервису. А да би се то десило, како тврде преваранти, потребно је послати СМС поруку.

Иако је уложен велики труд да то визуелно делује веродостојно, имитирајући лого, фонт и препознатљиве боје, ово нема никакве везе са компанијом „Ракутен Вајбер“. У питању је пемијум СМС сервис који наплаћује послате поруке, чак, 180 динара.

Може да се деси да вас ова порука скупо кошта јер ће те се слањем СМС-а претплатити на сервис који ће вам потом периодично, поједини и на дневном ниво, наплаћивати по 180 динара иако га више нисте слали, нити захтевали било какву даљу акцију. Тако ће ваш месечни рачун нарасти до неслућених размера.

Компанија „Ракутен Вајбер“ ни на који начин не учествује у овим акцијама и злоупотребљена је у сврхе манипулације корисницима, то јест, крађе новца у корист превараната који воде овај сервис.

Најлакши начин да не будете преварени је да апсолутно не кликћете на искачуће рекламе на претраживачима којима је циљ да код корисника изазову панику и наведу га на брзу и исхитрену акцију те на тај начин измаме новац.

Уколико добијете ову информацију, најбоље је да одмах искључите претраживач, покренете Вајбер апликацију на свом телефону и уколико она ради, не постоје никакви проблеми, нити је потребно да било шта урадите да вам се одблокира налог, јер он и није блокиран.

Ланчане поруке које често добијате од својих пријатеља да ће Вајбер ускоро постати платни, такође су превара.  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 14. авг 2020, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

180din

Kako može da se naplati 180 dinara a da se ne zna kome te pare idu? Zna se kome idu, zašto onda taj nije uhapšen zbog prevare? Ako se zaista ne zna kome te pare idu, to je onda prevara još višeg nivoa.