Ко ће бити задужен за проверу чињеница на Фејсбуку

Ширење панике, лажне вести о смрти славних личности, теорије завере… убудуће ће бити све мање присутни на друштвеним мрежама у Србији. Глобалне компаније, међу првима „Фејсбук“, објавиле су прошлог викенда да управо у Србији почиње примена новог „независног програма за проверу чињеница“ које се објављују и деле на Фејсбуку.

Према најавама из „Фејсбука“, биће проверавани сви сумњиви садржаји, без обзира на то ко их објављује – појединци, организације, велики или мали медији. Како напомиње гост Јутарњег програма, Радомир Лале Марковић директор агенције ТАГ медија и аутор Е-јутра, у „Фејсбуку" много воле да слушају своје кориснике, те су зато навели да ће први сигнали о лажним вестима долазити управо од њих.

„Онда ће се укључити неки алгоритам машинског учења који ће одређене вести означити као сумњиве, односно, оне које треба проверити. Тек онда ће оне бити прослеђене тим 'факт чекерима‘ који ће кренути у ручну анализу тих информација. И уколико стварно утврде да су у питању лажне вести, онда 'Фејсбук' предузима акције које је одредио према лажним вестима“, објашњава Марковић.

„Фејсбук“ намерава да те вести које су означене као лажне, најпре спусти на листи обавештења чиме ће онемогућити приступ великом броју људи тим информацијама. То значи да ће већини корисника бити врло тешко да уопште и види ту информацију.

Али ту није крај. Људи задужени за проверу чињеница ће затим правити сличан садржај који ће демистификовати одређену лажну вест, тако да ако она до некога и доспе, у повезаним обавештењима ће се појавити објашњење шта је све лажно у тој објави и понудити исправно становиште.

„На крају, корисници који случајно или намерно поделе објаву која садржи лажну вест, добијају директно обавештење од 'Фејсбука' да су поделили вест која је лажна и да треба да престану то да раде и да обрате пажњу на информације које су означене као лажне“, додаје гост Јутарњег порограма.

Све ове мере, с обзиром на то да је „Фејсбук“ америчка компанија која је на берзи, а налази се под сталним притиском да је дала превише слободе својим корисницима, што су многи почели да злоупотребљавају, покушавају да установе одређени начин контроле. Јер на крају, све те лажне вести воде до неке преваре, најчешће финансијске, и „Фејсбук“ се бори да сачува своје кориснике.

Гаранција не постоји

Поставља се питање, постоји ли могућност да и у провери информација дође до одређене грешке и да вест која није лажна буде проглашена за лажну, или обрнуто. Но то нико са сигурношћу не може да гарантује. „Фејсбук“ покреће одређене акције, да би увео неки ред, али увек постоји начин и да дође до злоупотребе.

„Оно што мене генерално брине је чињеница да једна друштвена мрежа какав је Фејсбук, која има такву друштвену моћ да на неки начин управља мишљењима многих људи у свету, може да одреди нешто и да га на неки начин санкционише и искључи могућност да одређене информације дођу до корисника. Јер ипак постоји неки алгоритам којим управља искључиво 'Фејсбук' и ми никада нећемо знати који је тачно критеријум да се одређена вест проверава“, наглашава Лале Марковић.

Почетком јуна, рецимо, „Фејсбук“ је оштро критикован када је блокирао страницу Спомен подручја Доња Градина јер су проценили да она шири говор мржње, а у ствари је само објавила фотографије и текстове о усташким злочинима у логору Јасеновац.

„Самим тим када одлучујемо да на страници америчке компаније објављујемо неки садржај морамо имати у виду да је наша независност потпуно искључена. То су управо ситуације где одређени број људи може да се скупи и нешто намерно пријави, иако је истина, да би га осујетио и протурио неку верзију своје истине и могућности злоупотребе су огромне, наглашава Марковић.

Да бисте се заштитили од лажних вести – мање користите друштвене мреже

Друштвене мреже изгледају као јако привлачна места на којима се сви дружимо и забављамо, али увек постоји могућност да ћемо добити лажну информацију. Такође, друштвене мреже су постале оружје у борби са неистомишљеницима и све више су политички и идеолошки обојене.

„Људи пре свега морају да раде на свом личном освешћивању. Уколико превише времена проводите на друштвеним мрежама и на неки начин дозвољавате да вас неко непрекидно индоктринише и вруши утицај на вас, постаћете врло лако изложени. Зато треба узети мало предаха, јер најбољи начин да се заштитите од лажних вести на друштвеним мрежама је да мало престанете да користите друштвене мреже“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму Лале Марковић директор агенције ТАГ медија и аутор Е-јутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво