Време идеално за теорије завере, 5Г нова технологија носи нови „рат“

Епидемија коронавируса одложила је увођење 5Г технологије у Србији. Тачније, претходне недеље речено је да је аукција за спектар 5Г у Србији одложена за први квартал 2021. године, што значи да ће 5Г мреже у Србији бити тек током или после 2021. године.

Ипак, то не значи да су недоумице око 5 Г мреже одложене. Зашто све што је ново наилази на противљење? Колико је овај тренутак повољан за све који су заговорници теорије завере? Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Слободан Бубњевић, новинар, уредник портала Наука кроз приче истакао је да су телекомникационе компаније које инвестирају у опрему која се шири целим светом, процениле су да је опасност по њихову опрему таква, да је потребно сачекати са 5Г мрежом доk не прође еуфорија која траје.

Време је такво да погодује ширењу теорија завере. Једна од таквих је и да су 5Г мреже криве за настанак коронавируса. Зашто је овакво време погодно за приче које лако прихвата много људи? Много лакше него што се прихватају научне чињенице. Шта кажу научна истраживања о значају и утицају 5Г мреже?

„Ми смо доста дуго у ванредном стању у односу на живот, на здрава добра времена и очекивано је да псеудонаука и различите теорије завере добију много већи замајац у овом периоду. Тиња један економско технолошки рат имеђу Америке и Кине који се прелама кроз 5Г мрежу, јер је Кина достигла висок ниво у овој технологији. Тај рат између ових земања пао је на погодно тло када је присутна пандеија коронавируса. Заблуда се проширила целим светом брзо, као и неке друге заблуде", истакао је Слободан Бубњевић.

Које су благодети 5Г мреже, да не буде заблуда о тој теми?

„Мрежа 5Г је нова парадигма у комуникацији где је дошло до могућности повећања фреквентног опсега и имате могућност да повећате канал кроз који може да прође много више информација. Са аспекта физике то је значајно унапређење већ постојеће технологије. Људи су се везали за објашњење које не стоји и објаснити да је то потпуно безопасно, исто је као објаснити да духови не постоје. Не постоји никаква опасност од 5Г мреже", истакао је Слободан Бубњевић.

број коментара 52 Пошаљи коментар
(уторак, 11. авг 2020, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

@mikavicaobrad@gmail.com

И мени и вама су репетитори мобилне телефоније (базне станице) инсталиране у релативној близини, зависно од техничких потреба, већ скоро 25 година. И сви смо преживели. Сигурна сам да и ви годинама имате мобилни телефон и да вам ништа не фали. Нико (бројкама = 0) ево већ 25 година није ни оболео ни не дај боже умро од мобилне телефоније. Немате разлога ни за какву бригу.

(понедељак, 10. авг 2020, 09:29) - Стојан Мутикаша [нерегистровани]

mikavicaobrad@gmail.com

Ako је безопасно прво себи инсталирај поред прозора,па ћемо и сви ми после годину дана...ако преживиш

(понедељак, 10. авг 2020, 02:27) - anonymous [нерегистровани]

@Зашто људи из ''праве струке'' ћуте и једно велико НЕ...

Дакле иако сам унапред знала да та прича није релевантна, нашла сам тај јутјуб видео-прилог под називом ''Шта зрачи 300 пута више од мобилног...'' , и испод њега је неки гледалац (не ја, јер ја то први пут у животу видим) написао: "U životu slušao sam svakakvih gluposti, ali ovakvu nestručnu glupost nikada." А затим је један други коментатор детаљно објаснио зашто је то глупост. Овим само потврђујете оно што вам ја све време љубазно објашњавам. Насели сте на лажне приче неких јутјубера које везе са науком и са стварним стањем ствари немају. Из таквих небулоза нећете научити ништа. Ако је аутор тога заиста инжењер МТС (Мобилне телефоније Србије) онда му то никако не служи на част.

(понедељак, 10. авг 2020, 01:00) - anonymous [нерегистровани]

@Зашто људи из ''праве струке'' ћуте и једно велико НЕ...

Сада сте се вратили на почетак. Рекла-казала са јутјуба. То не могу да коментаришем, јер то није ни струка ни наука. То што су неки људи који су запослени код неких оператера, изабрали да причају ненаучне небулозе на јутјубу да би зарадили неки динар од кликова, није доказ ни за шта. Где је тај "инжењер са МТС-а" икада или објавио или документовао у виду званичног рапорта на страницама МТС-а да је зрачење мобилних телефона опасно, и на који начин је опасно? Коју тачно "болест" зрачење из мобилног телефона изазива, да ли је корелација те "болести" и употребе мобилног телефона научно доказана и како је то урађено, колика је инциденција те "болести" у популацији корисника мобилне телефоније, колика је смртност од те "болести" и слично? Наравно одговор је НЕ на сва ова питања. Човек тврди да мобилни телефони зраче. Па то сви знамо. Али то зрачење Није Опасно. Зраче и телевизори, и даљински управљачи за све и свашта и ваша кухињска сијалица зрачи и то бар 10000 пута вишом фреквенцијом него 5Г, зрачи и сунце. То што нешто зрачи електромагнетне таласе Не Значи Да Је То Аутоматски Опасно. Како сам вам већ више пута рекла, никаквих научно прихватљивих доказа да је мобилна телефонија "опасна" Нема. А рекла-казала на јутјубу, тога има колико хоћете. И да је земља равна, и да ће да нас потрују вакцинама, и ХААРП и Бог зна шта све не. Научите разлику између науке и празних прича.

(понедељак, 10. авг 2020, 00:39) - anonymous [нерегистровани]

Mir s tobom zavero

Ćutolozi ćute za sve pare
Fotelja i privilegije se gube
Zbog " prejake reči "
Nađite odgovor na pitanje
Šta Moram Zašto Moram Kako Moram
I Koliko nas to košta Kako Merimo
Tu su svi odgovori
Inače....NAUKA je oduvek u službi
ORUŽJA inače je bezvredna

(понедељак, 10. авг 2020, 00:15) - anonymous [нерегистровани]

Ма каква штетност, какве тарапанције!

Све ми се чини да је лобирање против тих фамозних Г мрежа у ствари очајничко настојање да се спречи технички прогрес Србије. Све остало су тралалајке.
Анти - Г пропагатори и не крију да су против сваке врсте техничког прогреса. Најдраже им камене секире, камени плугови, гумени опанци, воловске запреге и тако даље тра-ла-ла, тра-ла-ла.
А никако да се одлепе од компјутера, мобилни им вазда у рукама, ауто пред кућом, трактор под стрехом и све у том стилу.
Што не оставите бре те ваше кућерине, па да сваки лепо одабере по једну пећину, да ватрица пуцкета у пећиници, а вуци "запевају" око поноћи.
Па ујутру лук и стрелу и хајде по доручак.
Ви би хтели да се сви вратимо у камено доба, а ви да пратите ситуацију на интернету и пишете мини дисертације.

(недеља, 09. авг 2020, 23:08) - Дипломирани инжињер инф. технологија - anonymous [нерегистровани]

@Зашто људи из ''праве струке'' ћуте и једно велико НЕ...

Потражите на нету нпр. Потрошачки саветник и видео-прилог ''Шта зрачи 300 пута више од мобилног...'' у коме инжињер МТС (Мобилне телефоније Србије) говори о ''зрачењу'' мобилних телефона... То је само један од стотине линкова на језицима народа бивше СФРЈ у коме колеге из ''праве струке'' објашњавају много више од онога из моје ''неконзистентне и неаргументоване'' приче - никад није касно научити нешто ново...

п.с. надам се да ће РТС да објави коментар...

(недеља, 09. авг 2020, 22:14) - Srpska posla! [нерегистровани]

Srbija nema 5G mrežu,

ali svi osećaju štetnost!

(недеља, 09. авг 2020, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

@Зашто људи из ''праве струке'' ћуте и упорно одбијање да се одговори на просто питање?

Постављате реторичко питање: Да ли је дуго разговорање преко моб.тел. (питање се односи на 4Г технологију!) штетно по здравље? Нудите више одговора: 1) не 2) да 3) можда 4) мало 5) да, али није битно 6) не знам.... Проблем са вашом аргументацијом је што је одговор добро познат. Одговор је 1) не И НИШТА ДРУГО. За све остале алтернативе нема ни теоријских ни експерименталних чак ни индиција, а камоли доказа. Остале алтернативе су само ваше пусто прижељкивање које нема везе са стварном ситуацијом. Ви градите вашу аргументацију на том прижељкивању да постоји нека опасност које нема. Како то знамо? Тако што мобилну телефонију данас користи преко пет милијарди људи, већ више од 25 година и никоме још ништа није фалило. Какву "озбиљну анализу научне заједнице" ви желите? Теоријска анализа на бази врло прецизне електромагнетне теорије је јасна, опасности нема. Практични експеримент је већ урађен на пет милијарди људи са негативним резултатом. Желите ли ви сада и експеримент на 1000 мишева? Уверавам вас да ни мишевима ништа не би фалило. Шта би ви још хтели да би дигли руке од лажних прича неких јутјубера? Пошто се 5Г телефонија ни по чему битном не разликује од 4Г телефоније, зашто би баш 5Г телефонија захтевала неки специјални третман? Ваша прича је једноставно неконзистентна и неаргументована.

(недеља, 09. авг 2020, 20:49) - anonymous [нерегистровани]

@Зашто људи из ''праве струке'' ћуте и упорно одбијање да се одговори на просто питање?

Да ли је дуго разговорање преко моб.тел. (питање се односи на 4G технологију!) штетно по здравље? Одговора има много: 1) не 2) да 3) можда 4) мало 5) да, али није битно 6) не знам.... Сви одговори осим под бр. 1) захтевају озбиљну анализу научне заједнице, али и Владе РС, нарочито пре масовног увођења нове 5G технологије!

Да ли знате да ''права струка''(!) широм света говори о минимизирању излагања нејонизујућем зрачењу које је најјаче код успостављања везе (обавезно удаљити моб.тел. од главе) и када је слабији сигнал базне станице (тада моб.тел. више зрачи да би се веза успоставила/функционисала)! Да ли је неозбиљно упозорење да телефон не буде у нашој близини када спавамо, да га не носимо у џепу од панталона (мушкарци нарочито!) или прислоњеног на неки део тела? Све ово се односи на 4G технологију!

Ипак, без обзира на све људи ће и даље користити моб.тел. или бежичне слушалице... Веза између "конзумирања цигарета, алкохола, шећера … микроталасних пећница" и моб.тел. - људски род ће да их конзумира без обзира на упозорења стручњака о последицама по здравље, али то је већ тема којом треба да се позабаве психолози/психијатри...

п.с. то што обоје имамо унуке и децу не даје нам за право да их, због нашег незнања или недовољне информисаности, изложимо непознаници званој 5G, пошто су већ довољно под штетним деловањем 4G технологије! Као што сам већ рекао - наша дискусија/неслагање је за опште добро!