Дронови, синхронизовани нишански системи, стелт – Јапан развија домаћег ловца шесте генерације

Јапан започиње развој једног од најнапреднијих стелт ловаца, који ће највероватније имати два мотора и намењен је да преузме улогу одбране неба изнад Јапана средином наредне деценије.

Министарство одбране представило је парламентарцима планове за нови ловац шесте генерације чија би производња почела 2031. године и заменио флоту од стотину Ф-2 ловаца четврте генерације направљених по узору на америчке Ф-16 авионе.

Из буџета за 2020. годину издвојено је 261 милион долара за развој нове летелице, познате као F-X. У оквиру пројекта је и развој дронова који би радили у сарадњи са стелт ловцима.

Ловци би такође требало да имају технологију синхронизованих нишанских система више летелица (integrated fire control), унутрашње спремнике за оружје и векторске-потисне млазнице, које омогућавају да авион оштрије маневрише.

Ф-2, који је први пут полетео 1995. године чини кичму ваздухопловне одбране Јапана, за коју се сматра да јој је прекопотребно унапређење, посебно у светлу нових геополитичких односа и све већих војних улагања регионалног ривала – Кине.

Најава развоја новог домаћег ловца долази у тренутку када је амерички Стејт департмент одобрио продају више од 100 Ф-35 ловаца Јапану. Земља излазећег сунца ће од САД купити 63 ловца Ф-35А, који полећу уобичајено са писте, и 42 ловца Ф-35Б, којима је потребно мање простора за полетање и могу да се спусте вертикално.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво