Имате идеју како да направите тоалет на Месецу – пријавите се на Насин конкурс

Насин програм „Артемис“ предвиђа повратак човека на Месец до 2024. године. Опсежне припреме за израду будућег станишта су у току, а између осталог потребно је конструисати тоалете који ће, упркос месечевој гравитацији, функционисати као земаљски. Зато је Америчка свемирска агенција расписала међународни конкурс.

Како је предвиђено програмом Артемис, људи се враћају на Месец како би направили базу која ће им олакшати евентуално путовање на Марс.

Безбројне припреме за опремање смештаја, магацина и остале потребне инфраструктуре за дужи боравак на Месецу су у току. Али, пошто ће астронаути јести и пити, мораће и да обављају физиолошке потребе. Док буду боравили у кабинама и ван свемирских одела, требаће им тоалети који се могу кориситити као ови на земљи, али је проблем месечева гравитација.

Зато Наса позива светску научну јавност да конкурише са својим идејним решењима у дизајнирању компактних тоалета који могу да раде и у условима бестежинског стања и месечеве гравитације.

Свемирски тоалети већ постоје и користе се на Међународној свемирској станици, али они су предвиђени само за бестежинско стање. Наса тражи уређај нове генерације који је мањи, ефикаснији и способaн да ради и у бестежинском стању и у условима месечеве гравитације.

У Наси већ имају нека решења за прилагођавање постојећих тоалета, али сматрају да ће овим конкурсом доћи до свежих идејних решења која ће изаћи из традиционалних оквира ваздухопловног инжењерства. Надају се да ће овим конкурсом привући радикално нове и другачије приступе проблему скупљања и складиштења људских излучевина.

„Желимо да охрабримо следећу генерацију свемирских истраживача, инжењера и научника, а знамо да и студенти могу да приступе овом проблему без менталних ограничења њихових старијих колега. Тако ће овај конкурс поред главне награде, имати и јуниорску категорију. У јуниорску категорију улазе само молађи од 18 година“, стоји у Насином конкурсу.

Укупан фонд награда на конкурсу за месчев тоалет износи 35.000 долара и биће подељен на тимове који буду пријавили три најбоља идејна решења. Три најбоља учесника у јуниорској категорији добиће похвалницу и пригодне сувенире са Насиним логотипом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво