Кинески снабдевач „Тесле“ развио батерију трајања два милиона километара

Кинески гигант за производњу батерија за електричне аутомобиле за „Теслу“ и „Фолксваген“ развио је нову моћну батерију која траје два милиона километара – што би могло да представља праву прекретницу у аутомобилској индустрији.

"Contemporary Amperex Technology Co. Ltd" (CATL) спреман је да произведе батерију која има век трајања од 16 година и два милиона километара, рекао је Зенг Јукун, председавајући извршног одбора кинеског гиганта.

Садашње батерије долазе са гаранцијама које покривају око 240.000 километара и осам година, преноси Блумберг.

„Уколико неко сада направи наруџбину, ми смо спремни за производњу“, истакао је Зенг без откривања да ли су неки уговори потписани.

Зенг, чија компанија је највећи произвођач аутомобилских батерија, навео је да нова енергетска јединица кошта око 10 одсто више од батерија које се тренутно налазе у возилима.

Продужавање животног века је један од кључних напредака потребних за будућност електричних аутомобила, зато што би батерија могла да се користи и у другом возилу.

То би значајно умањило трошак поседовања електричног возила, што би требало позитивно да утиче на ауто-индустрију.

Како је већ писао специјализовани портал Електрек, „Тесла“ планира да произведе сопствену батерију трајања два милиона километара, али заједно са партнерима.

Прошлог месеца, Ројтерс је известио од томе да „Тесла“ ради са CATL на производњи батерије трајања два милиона километара и да ће је прво уграђивати у возила „модел 3“ произведена у „Гигафабрици“ у Шангају.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво