Апликације за праћење кретања повећавају насиље у породици

Борба за заштиту корисника од сталкервера (апликације за праћење кретања) се наставља уз 11 нових организација које су се прикључиле такозваној Коалицији против сталкервера.

Од свог оснивања у новембру 2019. године Коалиција сада броји 21 партнера. Она комбинује стручност својих партнера у пружању подршке жртвама насиља у породици, заговарање дигиталних права и сајбер безбедност како би антиципирала криминално понашање које је последица сталкервера и подигла ниво свести о значају овог проблема.

Растући број организација уједињених у борби против сталкервера никада није био битнији него у овим изузетно тешким временима. Са глобално распрострањеним мерама изолације услед ковид 19 пандемије број инцидената насиља у породици се повећава, према налазима Националних мрежа за сузбијање насиља у породици Сједињених Држава.

Остали партнери Коалиције са других територија саопштава сличне резултате, што Уједињене нације такође препознају. Почетком априла, заменица Генералног секретара УН, Амина Мухамед, објаснила је да негативне последице које изолација проузрокује широм света, више трпе жене јер је вероватније да ће се за њих ризик од насиља у породици увећати.

Како од физичког насиља, многе од ових жена стрепе и од проналажења сталкервер програма на својим телефонима. Ово је један од најзабрињавајућих проблема који примарно произилази из насиља у породици не само у току трајања пандемије. У намери да помогну жртвама и едукују јавност о опасностима сталкервера, чланови и оснивачи Коалиције креирали су дефиницију и критеријуме за препознавање напада који претходно нису постојали.

Током првих неколико дана и месеци рада, партнери Коалиције су се фокусирали на подизање свести о сталкерверу пре свега међу организацијама, новинарима и регулаторима, кроз јавне наступе, догађаје, публикације, истраживања и прикупљање података које сајбербезбедносни фондови имају о овом проблему.

Како би наставила да подиже свест о овом проблему Коалиција је такође, снимила едукативни видео на шест језика. Циљ је да се обезбеде корисне информације за жртве, како би боље разумеле и препознале знаке упозорења на сталкевер.

У видео снимку су набројани уобичајени показатељи које треба проверити уколико корисник мисли да је можда постао жртва, као и које кораке треба да у том случају предузме. Корисници могу пронаћи информацију шта је сталкервер, шта све може да уради, како га препознати и како да заштитите себе.

број коментара 0 Пошаљи коментар