Научници развили вештачко око које има боље перформансе од људског

Научници са Универзитета за науку и технологију у Хонг Конгу успели су да развију вештачко око које опонаша људско и које је у појединим сегментима и савршеније.

Вештачко око које су конструисали кинески научници има структуру сличну људском оку, осетљиво је на светлост, али има и бржу реакцију. Такође, овај електронски уређај има могућност за још оштрији вид у односу на људски, преноси Сајанс њуз.

„У будућности га можемо користити за израду бољих помагала и у хуманоидним роботима“, наводи инжењер и научник Шиуонг Фан с Универзитета у Хонг Kонгу.

Људско око дугује своје широко видно поље и вид високе резолуције мрежњачи која се налази у задњем делу очне јабучице и прекривена је ћелијама осетљивим на светло.

Фан и његове колеге су искористили закривљену мембрану од алуминиј-оксида опремљену сензорима направљеним од материјала осетљивог на светло – перовскита, како би опонашали ту структуру у својој синтетичкој очној јабучици. Каблови спојени са вештачком мрежњачом шаљу податке са сензора на обраду, баш као што то чине нервна влакна која преносе сигнале из људске очне јабучице до мозга.

Вештачка очна јабучица региструје промене осветљења брже него људско око, отприлике за 30 до 40 милисекунди у односу на 40 до 150 милисекунди. Уређај се прилагођава количини светлости као и људско око, али његово видно поље износи 100 степени у односу на 150 степени колико има људско око. Ипак, и то је велики напредак у односу на обичне пљоснате сензоре с видним пољем од 70 степени.

У теорији, синтетичко око је способно за много већу резолуцију у односу на људско јер вештачка мрежњача садржи око 460 милиона сензора за светло по квадратном центиметру, док на нашој мрежњачи има само 10 милиона.

Наравно, пред научницима и инжењерима је још доста посла како би уређај био усавршен.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 29. мај 2020, 00:58) - anonymous...ja [нерегистровани]

nikad

nikad ,nigdje i nista, vjestacko nece imati niti biti kao ono stop stvori Bog.
Prosto je,ko je savrseniji :mi koje je stvarao Bog ili ono sto stvorismo mi.

(петак, 29. мај 2020, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

...

Biće da je i ovo tabloidna nauka.

(четвртак, 28. мај 2020, 20:29) - anonymous [нерегистровани]

 Istina je da su napravili veštačko oko za koje "smatraju" da "ima potencijal" da bude bolje. Ali, trenutno je OČAJNO i ne može ni slučajno da se poredi sa ljudskim. Dakle, potpuna je laž da su napravili bolje oko. Osim toga, napravili su samo oko. Uopšte ga nisu povezali sa mozgom i upravo za taj deo kažu da je najveći ogroman problem, naravno. A to je i do sada bio najveći problem, jer pravljenje nekog foto senzora odavno nije nikakav problem. Drugim rečima, nisu napravili baš nikakav napredak ni u čemu. Veštačko oko može da bude i vrlo primitivno, da se veći ugao (kao i kod ljudskog) pokriva stalnim pomeranjem, ali bez efikasne veze sa mozgom, preko gomile živaca, nikakvo oko im ne služi ničemu.