Научници развили вештачко око које има боље перформансе од људског

Научници са Универзитета за науку и технологију у Хонг Конгу успели су да развију вештачко око које опонаша људско и које је у појединим сегментима и савршеније.

Вештачко око које су конструисали кинески научници има структуру сличну људском оку, осетљиво је на светлост, али има и бржу реакцију. Такође, овај електронски уређај има могућност за још оштрији вид у односу на људски, преноси Сајанс њуз.

„У будућности га можемо користити за израду бољих помагала и у хуманоидним роботима“, наводи инжењер и научник Шиуонг Фан с Универзитета у Хонг Kонгу.

Људско око дугује своје широко видно поље и вид високе резолуције мрежњачи која се налази у задњем делу очне јабучице и прекривена је ћелијама осетљивим на светло.

Фан и његове колеге су искористили закривљену мембрану од алуминиј-оксида опремљену сензорима направљеним од материјала осетљивог на светло – перовскита, како би опонашали ту структуру у својој синтетичкој очној јабучици. Каблови спојени са вештачком мрежњачом шаљу податке са сензора на обраду, баш као што то чине нервна влакна која преносе сигнале из људске очне јабучице до мозга.

Вештачка очна јабучица региструје промене осветљења брже него људско око, отприлике за 30 до 40 милисекунди у односу на 40 до 150 милисекунди. Уређај се прилагођава количини светлости као и људско око, али његово видно поље износи 100 степени у односу на 150 степени колико има људско око. Ипак, и то је велики напредак у односу на обичне пљоснате сензоре с видним пољем од 70 степени.

У теорији, синтетичко око је способно за много већу резолуцију у односу на људско јер вештачка мрежњача садржи око 460 милиона сензора за светло по квадратном центиметру, док на нашој мрежњачи има само 10 милиона.

Наравно, пред научницима и инжењерима је још доста посла како би уређај био усавршен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво