Летећа и самопоправљајућа возила представљена у Сингапуру

Иако су скоро сви сајмови због коронавируса отказани, у Сингапуру су организатори ипак одлучили да сајам техничких иновација ради за новинаре и пословне људе из целог света. Посебну пажњу привукла су представљена возила и летилице будућности, али и нацрти чија се реализација очекује веома брзо.

Коронавирус, земљотреси и природне катастрофе неће бити проблем новом возилу које се креће без возача и има могућност да се само поправља.

Главна намена му је брз транспорт и достава хране, воде и лекова у ратним зонама и подручјима погођеним великим природним непогодама и катастрофама. Возилом може да управља возач као и оператер даљинским путем, а постоји и могућност аутономне вожње.

Способан је да се потпуно независно или у координацији са другим возилима креће и оријентише по тешком, неприступачном или ризичном терену. Другим речима је способан да преживи без помоћи човека.

„Овај необични аутомобил је и настао по моделу правог мрава. Он има шест точкова и намењен је вожњи по најнеприступачнијим могућим тренима. Њиме се на даљину може пренети већа количина терета без да се угрози здравље возача, може да вози и по контаминираном терену и да носи различите уређаје који служе за спашавање људи“, изјавио је Маркус Монако, конструктор возила.

Азијска земља Сингапур је за олакшање у саобраћају пронашла решење у летећим таксијима који се планирају пустити у промет 2025. године. Сингапурско министарство транспорта већ преговара са више фирми о дроновима који ће моћи превозити људе

„Наш дрон такси мешавина је хеликоптера и дрона. Може да носи једног до два путника, има аутономно навођење. За неколико година моћи ће да се овде у Сингапуру изнајми и тако заобиђе саобраћајна гужва“, каже Флоријан Резит, хели конструктор.

Летећи такси је на електрични погон, има батерије које се пуне два сата и дају му аутономију од 200 километара. Цена за сада није позната али стручњаци кажу да неће прелазити 350.000 евра колико кошта, на пример, неки скупљи аутомобил у Сингапуру.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мај 2020, 18:13) - Sreto [нерегистровани]

Maaa

Ne bih bas rado sedo u ovaj leteci taksi. Trebali bi da imaju veliki padobran za ne daj boze.