Научници у роботе уграђују делове жабе и планирају свашта

Истраживање које су почетком године објавили стручњаци са Универзитета у Вермонту, описује како се матичне ћелије жабе могу користити за производњу јединствених хибрида - органских и неорганских делова једне „живе машине“.

„Ово су потпуно нови животни облици. Никада раније нису постојали на Земљи. Живи, су али се могу и програмирати", објашњава Мајкл Луин, коаутор студије и директор центра „Ален дискавери".

Ова нова „креација", дизајнирана помоћу суперкомпјутера, мања је од милиметра. Али истраживачи кажу да, како су их назвали - ксеноботи, могу да се крећу, подижу предмете, па чак и да лече.

Иначе, матичне ћелије жаба често се користе у истраживањима. Новодизајнирани ксеноботи могу се спајати у колектив по потреби. Немају нервне ћелије, направљени су од ћелија срца и коже.

Предвиђа им се рок трајања од око 10 дана, што је како научници тврде, довољно за извршавање одређеног задатка.

Научници за сада не објашњавају како ће и у којим условима моћи да буду примењивани. Оно што су имплицирали јесте да ће те „живе машине" моћи да се користе за симулирање организама у лабораторијским условима, за чишћење океана од микропластике и токсина, у лечењу неких болести или чак чишћењу крвних судова од наслага на њиховим зидовима.

„Предност узимања баш одређених ћелија жаба је у томе што на пример, ћелије срца имају могућност да се сами опуштају и опуштају. Ти природни покрети постају ксеноботски извор енергије", навели су истраживачи.

„Постоје занимљива етичка питања о моралном статусу ових ксенобота, али мислим да би стекли морални значај само ако би укључивали неуронско ткиво, које је омогућило неку врсту менталног живота, попут способности да се искуси бол", каже Томас Даглас из Центра за практичну етику на Оксфорду, преноси Гардијан.

 

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 24. мар 2020, 10:44) - anonymous [нерегистровани]

Зауставите лудило

Изигравајући Бога довешће до судњег дана.

(понедељак, 23. мар 2020, 15:56) - anonymous [нерегистровани]

Informacija

Jedino što sam iz vašeg komentara shvatio je da ništa nisam shvatio.

(понедељак, 23. мар 2020, 11:57) - Švedska [нерегистровани]

Žaboroboti

Bože me sačuvaj šta sve neće probati ti nazovimo naučnici. To sve treba kazniti. Gde sve ide novac za istraživanje. Nije ni čudo šta nas sve snalazi.

(понедељак, 23. мар 2020, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Nema dovoljno informacije

Jedino što sam shvatila jeste da u budućnosti biće u more lažne žabe da bi čistili vodu.

(недеља, 22. мар 2020, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

Смак

Због оваквих болесних радњи нам се и дешава корона.

(недеља, 22. мар 2020, 14:40) - Aca Vuk [нерегистровани]

Pa da

Tako je nastao čovek.
A sad IDEMO,
Homo Deus

(недеља, 22. мар 2020, 14:28) - bata [нерегистровани]

planiraju svašta

i onako usput stvore koronu ili nešto slično...