Наса расписала конкурс за астронауте

Америчка агенција за космичке летове Наса расписала је конкурс за нове астронауте, пошто планира да поново шаље до Месеца летелице са људском посадом.

Одлазак у космос је сан који многи одрасли људи деле с децом широм света и конкурс који је расписан важи управо за цео свет.

Људи нису ступили на Месец већ пола века, али Наса се нада да ће то да се промени.

Пре свега, планира се да међу следећим астронаутима буде и жена. а лет је планиран за 2024. годину.

У Наси очекују да ће на овом конкурус наћи погодне кандидате за будуће астронауте. Конкурс је отворен од 2. до 30. марта.

Које услове треба да испуњавају кандидати?

До сада за астронауте бирани искључиво Амерканци. Од 1960. када је био расписан први конкурс за астронауте, Наса је одабрала 350 кандидата да се обучавају, а данас имају само 48 астронаута који чине космичку јединицу.

Остало је правило да кандидати буду Американци, али сада могу да имају двојно држављанство. 

То правило је важило и раније и покојни астронаут Пирс Селерс био је Енглез, али је узео и америчко држављанство и три пута је летео у земљину орбиту.

Други услов је да има „научно“ образовање. Нови регрути би требало да имају трећи степен из природних или техничких наука, а може да буде и математика.

Квалификовани лекари и људи који имају међународну признату диплому пилота, такође могу да конкуришу.

Образовање није довољно, тражи се да имају најмање две године летачког искуства или 1.000 сати летења на најсавременијим авионима.

Сви који испуњавају ове услове морају да се подрвгну специјалним лекарским прегледима, а затим образовање за обуку летења у шатлу траје две године.

Кандидати који су прошли све што је наведено морају да прођу кроз војну обуку и вежбе преживљавања у најтежим условима. За то време морају да прођу кроз обуку преживљавања у води, да покажу да поседују најједноставније техничко зање, да познају коришћење робота и да науче руски језик.

За оне који нису стигли да прођу комплетну обуку, остаје могућност да се запосле у „Вирџин галактику“, приватној компанији која планира да шатлом вози туристе у космос, и то већ од идуће године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 15. феб 2020, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Spejs šatl

Slika Spejs šatla je istorija.
Trebalo bi tu da bude slika nekih od novijih američkih sistema za kosmički transport.