Шест ствари које треба да знате о QR коду

Од 1. Фебруара сви производи у Србији морају да имају QR или бар код, а Народна банка омогућила је инстант плаћање QR кодом

Шта је QR код?

Најједноставније речено, то је квадратић који у себи носи информације које софтвер лако може да очита. За очитавање је довољно да имате камеру (рецимо ону на телефону) и апликацију која је повезана на њу. QR је од "qucik response" то јест "брзи одговор". Настао је 1994. у Јапану.

Чему служи?

QR код може одређену количину информација да претвори у слику коју компјутер лако чита. На пример, све податке са уплатнице за струју, инфостан или телефон можете претворити у QR код па службеник на шалтеру треба само да их очита уместо да их прекуцава. Штеди време.

Шта може да се упише у QR код?

Бројеви и слова, у зависности од величине QR кода на њега може да стане између 400 и 1000 бројева и 250 до 600 слова. Више него довољно за податке о производу или начину плаћања.

Зашто је постао толико популаран?

Због изузетне безбедности. Чак и ако је мало оштећен, до 15 одсто, и даље се може очитати без проблема.

Шта се с QR кодом ради?

Најчешће служи за плаћање, већина Кинеза га користи уместо кеша. Ако у својој банкарској апликацији имате додатак за QR код довољно је да упишете износ који бисте да вам неко плати и ваш телефон ће креирати QR код са свим потребним подацима. Онај ко треба да вам плати својим телефоном очита код и на екрану му се појаве подаци коме и колико треба да плати. Чим то одобри, захваљујући инстант плаћању новац тренутно прелази на ваш рачун. То значи да замењује кеш, можете платити таксисти, продавцу на пијаци, можете позајмити некоме новац, све што сте до сада радили с кешом. Не морате да тражите банкомат. Од 1. Фебруара такво плаћање могуће је у Србији.

Осим за плаћање је ли добар још за нешто?

Да, за било какво обележавање. Можете креирати кодове и лепити их на тегле са зимницом, на кутије са архивом, стављају се на ауто-делове (то је била прва употреба у Јапану) и сличне ствари. Све што смо исписивали мења код. Машина може да га очита и открије нам садржај без да морамо да отварамо кутије или тражимо по интернету слику неког дела за упоређивање.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво