Унапређена рукавица за слепе ускоро на тржишту

Никола Крстић из Београда изумео је „паметну рукавицу“ за слепе, јединствену у свету. После неколико година тестирања и усавршавања, његова стартап компанија, добила је грант од 80.000 евра од Иновационог фонда. План је да се унапређени изум од априла нађе на тржишту.

Дванестогодишњи Вељко Шарчевић из Крагујевца, слеп је од рођења. Одличан је ученик, воли музику и филмове, свира клавијатуре. У својој кући сналази се сам, али му је у непознатом простору, потребна помоћ. Паметна рукавица за слепе, олакшала би му свакодневицу. 

„Баш ми се ово свиђа, буквално не могу да верујем да може да погоди шта сам опипао, ко је испред мене, ко је иза мене“, рекао је Вељко.

Мултифункционална рукавица – најбоља седњошколска предузетничка идеја Београђанина Николе Крстића, јединствено је помагало у свету. Када се стави на руку, укључи се и сет сензора који прикупљају информације из околине.

„Оријентација у простору, детекција боја, детекција новчаница, интензитета светлости, детекција такође, препрека, објеката изговарање датума, изговарање сата такође, паник тастер, уколико се изгубе, посаљу воју локацији старатељима или пријатељима“, испричао је Никола.

Домаћи стартап „Анора“ и Савез слепих Србије имају заједнички циљ, да овим пројектом олакшају и унапред живот те категорије становништва.

„Мислим да ова врста иновације треба да буде подстрек и другима да измедју осталог ти изуми буду у функцији помоћи слепима, како би се компензовала инвалидност на овај начин“, каже Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.

„Иницијално, овде локалне самоуправе да помогну да ти људи добију бесплатно рукавице, а да касније кроуз процедуру буде то и преко фондова“, рекао је Игор Сужњевић из „Аноре“.

Смедерево и Нови Пазар,набавиће неколико рукавица за своје суграђане. Придружиће се и Крагујевац. Да би била доступна већем броју корисника, потребно је системско решење.

„Крајњи циљ је улазак на листу Републичког фонда, пролазак Агенције за лекове и одобравање ове рукавице као евидентног помагала за слабовиде“, изјавила је Гордана Дамњановић из Градског већа Крагујевца.

 У Србији је више од 12.000 слепих и слабовидих. Паметна рукавица као вишенаменски асистент, умногоме би помогла њиховом равноправном укључивању у друштво, што и жеља проналазача овог помагала.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво