Ареал РНИДС – прво дигитално ћириличко писмо

Србија је добила прво дигитално ћириличко писмо сачињено за интернет и штампу. Ареал Регистра националног интернет домена Србије, скраћено РНИДС, дело је професорке Факултета примењених уметности Оливере Стојадиновић. Да ли се лако чита и на паметним телефонима?

Писмо је рађено годину дана, а може се користити за употребу у софтверу за креирање и уређивање текста и у професионалним програмима за текст и графику.

„Углавном је проблематика то што је првенствено писмо за интернет и онда је ту било потребно подешавати и пробати директно на интернету, да се види да функционише у свим величинама и да у свим величинама добро изгледа“, објашњава Оливера Стојадиновић, професорка Факултета примењених уметности у Београду.

Ћирилички фонтови са „Гугла“ подржавају најчешће руску ћирилицу, те су мала слова: г, д, п и т, до сада писана на руском. Ако се повећају или умање, та слова се деформишу толико да буду нечитљива.

„Ово писмо је направљено наменски посебно за штампу, посебно за веб, тако да када се инсталирају фонтови који су посебно направљени за веб, онда ће ти текстови на вебу лепо изгледати, бити читки у различитим величинама“, Предраг Милићевић из Регистра националног интернет домена Србије.

Писмо је погодно за све дигиталне садржаје. Нови ћирилички фонтови добро ће доћи и у дигитализацији уџбеника.

„Са Факултета примењених уметности издавач је откупљивао студентске фонтове, па смо на тај начин долазили до оригиналних писама, али надамо се да ће све више бити иницијатива да се праве и да се подржи прављење таквих писама“, напомиње Оливера Батајић Сретеновић, доценткиња Факултета примењених уметности у Београду.

Писмо се изузетно добро чита на малим екранима паметних телефона. Бесплатно је и може се преузети са сајтова Регистра националног интернет домена Србије и Типометра који је учествовао у изради.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво