Пут до наследника „конкорда“ води преко „мига 29“

За три до четири године могао би да полети руски суперсонични путнички авион. За потребе тестирања користиће се модификовани борбени авион „миг 29“.

Суперсоничнипутнички авиони појавили су се пре неколико деценија, али руски Ту-144 и британско-француски „конкорд“ нису дуго заживели због безбедносних проблема, цене, и велике буке током лета.

Сада неколико компанија покушава да заузме то место на тржишту укључујући „Спајк аероспејс“, „Бум суперсоник“ и „Локид Мартин“. У трку су укључене и руске компаније и истраживачи који су се удружили ове године.

Један од чланова руског удруженог програма, ЦАГИ, могао би да изведе први пробни лет 2022. или 2023. године, рекао је Кирил Сипало из тог института.

„Вероватно ће то бити 'миг 29' са својим стандардним РД-33 моторима и осталом опремом. Наравно, то неће бити прави суперсонични бизнис авион. То ће бити прототип који ће нам помоћи да дођемо до коначног изгледа авиона“, навео је Сипало.

Централни аерохидродинамички институт (ЦАГИ) је главни научноистраживачки центар руског ваздухопловства. Већ годинама ради на облику авиона који би смањио буку.

Истраживачи се надају да би могли да смање буку суперсоничних авиона на прихватљив ниво. Последњи модел који су предлагали био је приказан на изложби МАКС у августу.

Ипак, решавање проблема са буком је само један део слагалице. Суперсонични путнички авион мора да има нови мотор са смањеном потрошњом горива.

Русија има моторе помоћу којих авиони постижу суперсоничне брзине, али сви су војни и сви троше много керозина.

Сипало верује да пословни суперсонични авион може да постигне комерцијални успех ако би за двоструко брже време путовања цена била 20 одсто виша него за данашњи лет у бизнис класи.

„Надамо се да ћемо паралелно са радом на демонстратору радити и на мотору“, навео је директор руског института и додао да је у нормалним условима потребно од пет до седам година да се осмисли мотор.

број коментара 0 Пошаљи коментар