И Си Ђипинг „звер“ за трку има

У јавности се мало зна о аутомобилу у коме се вози кинески председник Си Ђипинг. На недавно одржаној паради у Пекингу, ретро лимузина са микрофонима изазвала је пажњу колико и ново наоружање. Овај аутомобил који се производи у кинеској фабрици „Црвена застава“, носи назив „хонћи“, а његова цена превазилази 800.000 долара у основној верзији, док председничка лимузина са опремом кошта преко седам милиона долара.

„Хонћи 5л“ достојан је конкурент возилима Доналда Трампа и Владимира Путина. То је аутомобил који изгледом подсећа на некадашње руске партијске аутомобиле „чакје“, које су Кинези у Маово време преуредили као главно возило КП Кине.

Сада је то моћна друмска крстарица која је ручно рађена и где је сваки детаљ испланиран. Овај аутомобил има у себи најсавременију комуникациску опрему високог степена, што се видело при отпоздрављању и салутирању на паради у Пекингу.

„Као што видите, централна конзола је израђена од најфинијег ружиног дрвета и пуна је електронике и екрана преко којих се регулише све у колима. Сви уређаји су дигитални, а и спољно и унутрашње ЛЕД осветљење са могућношћу тренутног прилагођавања ситуацији на терену, оно се аутоматски пали у тунелу и има безброј штеловања“, истиче Лађоши Ком из Аутоблога.

Мотори „хонћија“ су од осам и 12 цилинидара, а ускоро стиже и хибридна верзија. Други значајни део ове лимузине је заштита кинеског председника. О њој се веома мало зна, осим да има све системе које имају и конкурентски аутомобили, а спекулише се да има и специјалне системе за ометање вођених пројектила и заштиту од напада дронова.

„Комфор на задњем седишту је раскошан. Ту су сви додатни уређаји да се госту који се вози пружи пуна услуга. У кабини има места за људе натпросечне висине“, објашњава Лађоши Ком.

И поред сталних понуда скоро свих произвођача аутомобила у свету да се ова „црвена застава –хонћи“ промени и поред тога што је ова фабрика већ дизајнерски направила аутомобиле за 21. век, кинеска владајућа партија остаје верна традицији, али са новим технлогијама, тако да ће овај модел бар још деценију служити у возном парку кинеских функционера.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 04. окт 2019, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Kineska lizguzina

'Crvena Zastava' ili Honqi L5 lici na sve i svasta ali nikako ne na Russki 'Chaika GAZ-13' i jos manje na GAZ-14. Odavno su prosla ta vremena.

(петак, 04. окт 2019, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Браво!

Браво!

(четвртак, 03. окт 2019, 21:00) - anonymous [нерегистровани]

A u ono doba

Nisu svi dobro ziveli, a o luksuzu nisu ni sanjali.

(четвртак, 03. окт 2019, 16:59) - anonymous [нерегистровани]

Стокхолмски синдром

Не престајете са том кукњавом за ћопославијом и заблудама вашег идеалног југофранкештајна. Како сте само досадни са тим нарицањем за вашим златним добом које је, хвала небесима, прохујало с вихором. Све што сте се ви возикали, богато живели и науживали с вашим заставама и луксузима на кредит моја и многе друге генерације мораћемо да враћамо деценијама, копамо, чупамо и гребемо да створимо услове за нормалан жвот, вратимо достојанство и уведемо ред у ово осакаћено избезумљено сироче од земље које је од своје југословенске маћехе трпело злостављање годинама. Стокхолмски синдром и померено сагледавање стварности, нема другог објашњења.

(четвртак, 03. окт 2019, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

Т'га за Југ.

Имали смо и ми некада "Црвену заставу"... и када смо се лепо возили, лепо радили, врхунски школовали и лечили, богато и сигурно живели... Нама давно одлепршала та застава и све добро оде са њом.