Б-21 „рејдер“, нови амерички бомбардер

Произвођач војне технологије „Нортроп Груман“ почео је у сарадњи са америчким ваздухопловством прављење првог Б-21 „рејдер“ бомбардера. Авион, који ће носити и конвенционално и нуклеарно наоружање, биће први нови амерички тешки бомбардер у последњих 30 година.

Шеф ваздухопловног генералштаба, Дејвид Голдфајн, недавно је открио јавности да је први Б-21 бомбардер у фази изградње, преноси Нешенал интерест (The National Interest). Авион је назван по Дулитловим „рејдерима“, јуришној групи Б-25 „Мичел“ бомбардера, која је напала Јапан пет месеци након Перл Харбора.

Први уговор за развој Б-21 потписан је са „Нортроп Груманом“ 2015. године, а име „рејдер“ обелодањено је 2016. Годину дана касније Лос Анђелес тајмс навео је да ће израда авиона бити рађена у постројењу код Палмдејла у Калифорнији, где се Б-1Б и Б-2 бомбардери склапају.

Тачан износ коштања програма је непознат, али се процењује на између 80 и 97 милијарди долара.

Америчко ваздухопловство има велике планове за Б-21 – планира се куповина 100 летелица које ће да замене Б-2 „спирите“ и Б-1Б „ленсере“, по цени од 656 милиона долара. Поређења ради, Ф-35 ловци коштају 89,2 милиона.

Осим оних који ће заменити старије летелице, америчко ваздухопловство планира да повећа укупан број бомбардера за 75, а један „тинк-тенк“ Центар за стратешку и буџетску процену сматра да ће војска купити чак 288.

О самој летелици не зна се много детаља, имајући у виду да се све информације тајне. Б-21 имаће дизајн „летећег крила“, слично као и његов претходник Б-2, а попут њега нема реп нити хоризонталне и вертикалне стабилизаторе.

Такође, процењује се да ће бити исте величине као свој претходник, мада постоје неке процене да би могао да буде мало мањи.

Остали детаљи, укљујући стелт карактеристике, електронику, снагу мотора, капацитет наоружања нису познати. Б-21 ће сасвим сигурно остављати још мањи радарски траг од Б-2, имајући у виду 30 година напретка на пољу стелт технологије.

Погон ће му највероватније давати два турбомлазна мотора, али ће скоро сигурно бити, попут Б-21, субсоничан авион, како би био што мање уочљив.

Што се наоружања тиче, Б-21 ће највероватније морати да буде способан да понесе барем једну „Massive Ordnance Penetrator" (МОП) бомбу. Дугачка шест метара и тешка 13,6 тона МОП може да уништи подземне бункере и командне центре и пробије 60 метара армираног бетона. Б-2 тренутно може да носи две МОП бомбе.

Б-21 ће носити и нуклеарно оружје - највероватније Б-61-12 термонуклеарну бомбу, којој може да буде подешена снага, па њен деструктивни потенцијал може да буде 300, 1.500, 10.000 или 50.000 тона ТНТ-а. Поређења ради, бомба у Хирошими била је снаге 16.000 тона ТНТ-а.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво