Прва „Твитер књига“ на свету „издата“ је у Србији

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ објавила је прву „Твитер књигу“ на свету. Реч је о штампаној верзији налога „@1918nadSrbijom“ на друштвеној мрежи „Твитер“, који је библиотека покренула поводом 100 година од завршетка Првог светског рата и великих догађаја који су преломили судбину српског народа – пробоја Солунског фронта, ослобађања Србије и стварања нове државе.

Аутор књиге је заменик управника Универзитетске библиотеке др Адам Софронијевић. Књига се састоји од твитова, а твитови су заправо размишљања и активности имагинарног учесника пробоја Солунског фронта, анонимног редова Тимочке дивизије Друге армије.

„Ми данас имамо један дуализам – дигитална и штампана књига, и вечите су расправе шта је позитивно, шта је негативно. У нашем свету ништа није црно ни бело. То смо желели да покажемо овом књигом – да нити телефони 'не топе мозак', али да је потребно, на један одређени начин приступити материји, посебно, тим великим, важним темама. Надам се да смо успели, бар по Твитер налогу, који је имао неподељено позитивне реакције“, рекао је Софронијевић.

Каже да је реч о новом концепту, који је осмишљен под претпоставком да су интернет и Твитер постојали и 1918. године и да српски војник, као што би данас неко, са војне вежбе или са фронта, објављивао садржаје и комуницирао. Књига је написана на два писма – ћирилици и латиници.

„Велика количина материјала која је коришћена на овом Твитер налогу, потиче из претраживе библиотеке. Главна предност је да ви, кад укуцате 'Солунски фронт', изађу вам све странице на којима се те речи појављују“, објаснио је Софронијевић и позвао све заинтересоване да погледају претраживу дигиталну библиотеку.

Др Софронијевић је додао да су интеракције страних медија на овај нови концепт позитивне, као и колега из европских библиотека.

број коментара 0 Пошаљи коментар