Почело чишћење Тихог океана

Тим научника и инжењера предвођен 24-годишњим холандским проналазачем Бојаном Слатом, започео је амбициозан пројекат чишћења Тихог океана од пластичног отпада.

Чишћење Тихог окена започиње у Северној Калифорнији. Холандски проналазач Бојан Слат истиче да је реч о подручју које је двоструко веће од Тексаса.

„Ако бисте то покривали бродовима и мрежама, требало би око 79.000 година да се то очисти“, објашњава овај 24-годишњак.

Брод је испловио из Аламиде. Вуче за собом огроман уређај за масовно сакупљање смећа чија се тежина процењује на 88.000 тона.

Пластика и остали прикупљени отпад могли би да се рециклирају и поново продају, с надом да би једног дана систем могао сам себе да финансира.

„Очекујемо да сваке пете године уклонимо отпад са половине површине Пацифика“, прецизирао је Слат.

Уређај заправо изгледа као огроман гасовод, али необична направа дуга 609 метара ускоро ће кренути у обрачун са оним што је широм света познато под називом „Велики пацифички тепих од смећа“.

„Мислим да је то добра идеја, али ако очистимо смеће, а не зауставимо пластику на самом извору, имаћемо још већи проблем“, указао је др Џери Шубел, један од челника организације „Пацифички акваријум“ (Aquarium of the Pacific).

Пластични прекривач почео је да се формира још половином прошлог века. Кажу да се састоји од неколико милијарди комада отпада.

Остали аутори: Нада Руменић Петрић
број коментара 0 Пошаљи коментар