Електронске жеље – СМС и друштвене мреже шаљу писане честитке у заборав

Дочек Нове године, као и први јануар су дани када потрошимо највише енергената, посебно струје. Због повољних временских прилика није било рекорда у потрошњи струје али јесте, што се и очекивало, у честиткама. И то електронским путем. Само у новогодишњој ноћи са мрежа ВИП и „Теленор“ послато је готово 19 милиона порука.

У дану испраћаја старе и дочеку нове године струја се не штеди. Важно је да кућа буде топла, а трпеза да се спреми и да напољу све сија. За то смо 31. јануара потрошили 102 милиона киловат сати струје. То је за трећину мање од ранијих рекода, али ЕПС ће дочек 2018. године ипак убележити, и то позитивно.

„Оно што је битно коплетан конзум је произведен овде у Србији, дакле српска струја без увоза и тако ћемо наставити“, каже в.д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Када говоримо о празничним рекордима, један из године у годину иде у све већи минус – писање новогодишњих честитки годово да је пало у заборав. Ретки су они који држе до те традиције и углавном су то старији грађани.

Иако су честитке порукама са мобилних телефона и даље врло популарне, примат у честитању преузимају друштвене мреже. А оператери бележе и до три пута већу размену података са својих мрежа.

Они који СМС не виде као модеран начин честитања окрећу се Фејсбуку, Вајберу, Вотсапу, па чак и друштвеној мрежи првенствено намењеној размени фотографија Инстаграму.

Како шаљемо честитке и у ком броју није ни важно, битно је да су добронамерне и из срца.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 03. јан 2018, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

romantično

Ništa ne može da zameni prelepe starinske čestitke za Novu godinu!

(среда, 03. јан 2018, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Brzo vijeme ili "skupo dodje"

Ja mojoj familiji uporno saljem "staromodne" cestitke postom a za uzvrat dobijam SMS-ove i kritike sto me nema na Fejsu i Viberu. Jer i SMS kosta. Moja sramota.