Погледај свој мобилни, тренеру

То што нисте нашли карту за кошаркашку утакмицу или што не волите гужву не треба да вам буде препрека да навијате, па чак и да добацујете тренеру ког играча да замени. Све то је могуће захваљујући једној апликацији за мобилни телефон, али потребно је и да ви мало помогнете и гласате да се она појави на самиту у Барселони. Рок је недеља.

Бучни навијачи са кауча нервирају оне који би да утакмицу гледају у каквој таквој тишини. Нарочито, жене. Зато су програмери направили апликацију која би могла донекле да их утиша.

Кауч коуч је апликација намењена кошаркашким навијачима. Замисао је да се они забаве добро у току утакмице“, каже Ненад Николин један од аутора апликације Кауч коуч (Couch Coach).

Истина је да они који не навијају, немају баш разумевања за псовке и гађање телевизора док траје утакмица. Тај ритуал викања ко и шта треба да уради на терену навијач сада може и практично да примени. Апликација му омогућава да оно што жели и поручи тренеру - да играч уђе у игру или изађе, када је време за тајм аут или чак да „лајкује“ акцију судије.

„Ми сви који гледамо кошарку волимо да се мало правимо паметни, који играч треба да уђе, који треба да изађе, ово је сада прилика да се мало и забавимо. Ако погодим, добија неке поене. Ако је много људи желело да један играч уђе, а он није, то може да буде корисна информација такође“, тврди Иван Шерић, програмер апликације.

И то у реалном времену док траје било која утакмица АБА лиге. Опција која ће ускоро бити доступна је и уживо суфлирање тренеру.

„Мало је вероватно да ће тренер имати у једној руци мобилни и пратити ког играча публика жели, али то није искључено ако имате прекиде, тајм аут, то су моменти када чак и они могу да погледају на телефону то“, сматра Николин.

Али сада је тренерима са кауча, важно да они победе на великом европском конкурсу који је организовао шпански мобилни оператор „Телефоника“. Једино су старт-ап предузеће са ових простора које је ушло у финале великог такмичења.

„Довољно је да било ко оде на сајт 'Телефонике', да одабере апликацију Кауч коуч и да једноставно гласа“, објашњава Ненад Николин.

Ако оду у Барселону и победе, то би била победа и љубитеље кошарке.

„То би била једна добра референца, да одемо до Евролиге, што би било супер да буде на апликацији Србије, прво Европе, а онда и света, да дођемо до НБА“, нада се Шерић.

Од великих снова деле их само гласови. Један „клик“. А кратак је и рок за гласаче - до петнаестог јануара.

Остали аутори: Ана Шувалија Пешић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 13. јан 2017, 22:43) - Zoran [нерегистровани]

hajde da im pomognemo

hajde da im pomognemo, ja sam maločas glasao, samo se na linku klikne Vote i broj se uvećava za jedan.
Sa srećom!

(петак, 13. јан 2017, 15:56) - cc [нерегистровани]

Link za glasanje

Za sve koji bi hteli da glasaju, evo linka: https://www.openfuture.org/en/contests/telefonica-open-future-global-race-39/postulations/couchcoach

(петак, 13. јан 2017, 14:16) - iuser [нерегистровани]

Kritika.

Podrzavam ideju i hocu da lajkuje, ali, majku mu, zasto niste ostavili link za glasanje? Puno srece vam zelim.