Србија годину дана далеко од првог домаћег електричног возила

Широм света у току су на хиљаде истраживања како унапредити електричне батерије и како им повећати капацитет. У Србији са много скромнијим буџетом, у Старој Пазови развијамо нешто што као производ домаће памети може ући у међународну размену технологија. Садашњи експерименти даће и неке конкретне резултате - за годину дана прво комунално возило из Србије на елекрични погон.

Институт "Еco" компаније ИЕЕГ - из Старе Пазове, коју успешно води наш познати привредник Славко Вујовић, направио је и тестирао патент по коме чак и слабе батерије могу дати озбиљну снагу за дуже кретање возила.

Двојца научника у реалним условима, али на специјално направљеним пробним столовима испитују оно што су теоријски постигли. Пример је дечји аутомобил на батерије који се једва креће када су батерије слабе, али када му се закачи специални проналазак, он после неколико секунди буквално полети и вози још два, три минута пуном снагом.

Проналазачи кажу да је то резултат размишљања како струју другачије паковати.

„Ефикаснији је од свих других досадашњих електромобила јер има разрађен систем уштеде енергије, и на бази кондензатора. Планирамо да то овде у Србији буде прва индустрија електро-возила“, каже Дејан Гојић, руководилац лабораторије.

За проналазак се заинтресовао немачки институт који развија нове погоне за аутомобил „смарт“. Немци желе да овај производ из Пазове укључе у тај развој. Међутим, веома брзо имаћемо и прво домаће комунално доставно возило на електро-погон.

„Сада у сарадњи са немачким институтом ИФАС, који је развио моторе и погон за популарни 'смарт' радимо на томе да ми развијемо посебне моторе који би покретали доставна и комунална возила која планирамо да производимо у Србији“, истакао је Горан Јаковић, главни конструктор возила.

Овај патент примењив је на све батерије, а може бити део нових савремених пуњача за брзо пуњење батерија.

Скромни научници из Старе Пазове, освајачи великог броја награда за иновације у свету и код нас, имају само један проблем - када направе електро-камион неће моћи да га региструју, јер наши закони још не предвиђају елекро-погон као примарни.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво